Kiemelt hírek Szentes

Könyvbemutató és beszélgetés egy többszörösen díjazott írónővel

Újabb könyv-premierrel jelentkezett a Szentes Városi Könyvtár: október 27-én Tarja Kauppinen: A nép igazsága című regényét mutatták be az olvasóknak. A novellákat és regényeket is író szerzővel Kristin M. Furrier beszélgetett könyvéről, írói munkásságáról. (Érdekesség: egy hónapja ugyanitt, a könyvtárban fordított volt a szereposztás: akkor az írónő faggatta Kristin M.Furrier kollégáját az ő kötetéről.)
Már a beszélgetés elején szóba került az írói álnév „története”: A nép igazsága című regényem egy északi hangulatú világban játszódik, ehhez kapcsolódik az írói nevem. Olyan név kellett, amely skandináv hangzású, ugyanakkor könnyen megjegyezhető a magyar olvasók számára is.
A regényről szólva elhangzott: a kötet elején egyértelmű a figyelmeztetés, miszerint a regényben szereplő helyek, személyek és bárminemű hasonlóság csak a képzelet játéka lehet. A szerző hozzátette: „jogi szempontból is fontos volt ennek közlése”.
Az írás karcos humorú szatíra, egy idegen, mégis ismerős világban, mely maró gúnnyal világít rá az emberi természet fonákságaira. Van itt minden: harc, küzdelem, sok-sok kaland. Egy nagyon különleges nyelvezetű regény, amelyben vannak fantasy elemek, szatíra, humor, és cinizmus.
Ez a nyelvezet dukál a rideg északi a környezetben játszódó cselekményhez és a karakteres szereplőkhöz – válaszolt az egyik kérdésre az írónő.
Nagy örömét fejezte ki, hogy több díjat is nyert a Nép Igazsága, például a legjobb elsőkönyveseknek járó irodalmi elismerést, de még külön a borító is díjat kapott, amely Németh Gyula grafikus munkája.
Hogy kinek ajánlja az író A nép igazságát? Elsősorban a 40 év felettieknek, de a tapasztalata szerint a fiatalok is szívesen veszik a kezükbe, nem véletlen a borítón látható illusztráció tartalma és kinézete. Egyébként mindenkinek ajánlja, aki szeretne valami különlegeset olvasni, és aki nem fél szembenézni önmagával.
Irodalmi tevekénységével az emberi természetet igyekszik körül járni, bemutatni, ezen belül az erkölcs, az etikai kérdések foglalkoztatják, illetve szereti kifejteni ebbéli álláspontját.
A közönség megtudhatta, hogy készül már az új regénye, de erről sokat még nem akart elárulni, csak annyit hogy a fantasy világába lesz sorolható, és jövőre jelenik meg.

Vélemény, hozzászólás?