Kiemelt hírek Szentes

Könyvtári beszélgetés a szerzőkkel a Széppróza Napján

Magyar alkalmából február 24-én Szentesen, a Városi Könyvtár-ban ’Prózaíró Kerekasztal’-t rendeztek, melyen négy szegedi író képviselte a műfajt. A megjelenteket Sallainé Gresó Klára, a házigazda intézmény vezetője üdvözölte, majd köszöntötte az írókat: Balogh Gyulát, Bátyi Zoltánt, Bene Zoltánt és Szekeres Sándor Gábort. A fórumot Paulovics Tamás szentesi versíró moderálta.

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját Jókai Mór születésnapján, február 18-án. Ebből az alkalomból február 16.-28. között határon innen és túl közel száz rendezvény zajlik, ennek részét képezte a Kurca-parti esemény.

A beszélgetés elején minden szerző egy-egy novelláját olvasta fel, melynek részleteit azért is közöljük, mert interneten keresztül is elérhetők, elolvashatók: Balogh Gyula: Tokaji; Bátyi Zoltán: Piactéri sonkahús; Bene Zoltán: Vízöntők; Szekeres Sándor Gábor: Más, mint a többi.

Paulovics Tamás tette fel az indító kérdés: mit jelen az író számára az írás, az alkotás? Örömet; örömet és néha bánatot; felszabadítóérzést és munkát, mert sokszor a késznek hitt művet (átolvasva) még sok és esetenként akár lényegi javítást is kell tennem – így lehetne összegezni az erre adott válaszokat.

Az eszmecserén szóba került, hogy
= érezhetően csökken(t) az Olvasók száma /„talán a posztmodern téma-és műfajválasztás miatt”/;
= különösen a fiatal olvasók száma kevés /„mobiltelefon és egyéb kütyük”/;
= a prózaírók között kevés az ifjú szerző /„vannak, de a lazább koncentrációjuk miatt kevésbé sikeresek”/;
= a gyerekeknek többször kellene mesét olvasni a képzelő erejük szélesítése, valamint az olvasóvá nevelésük miatt.

A kerekasztal beszélgetést a moderátor bezárta, de még számtalan témát beszéltek tovább szűkebb körben.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3576649312406200

Vélemény, hozzászólás?