Kiemelt hírek Szentes

Körséta a könyvtárban

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület január 18-án rendezte meg az év első „Szentesi Körséta” programját a Szentes Városi Könyvtárban.

Matkócsik Pál Ferenc, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy a közelgő Magyar Kultúra Napja jegyében szervezték az eseményt a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Városi Könyvtárba, amely 149 éve épült és 22 éve felújított Zsinagóga épületében található.

Mindezekből adódott, hogy a szentesi zsidóság és a Zsinagóga történetét, valamint az épületben elhelyezett könyvtár történetét ismerhették meg a vendégek – Vágvölgyi Zoltán könyvtáros szakavatott, vetített képes előadásából.

A szentesi zsinagóga 1868–1872 között épült romantikus, mór stílusban Knábe Ignác budai építőmester tervei alapján. 1997–1998-ban újították fel a szentesi Terney László építészmérnök tervei alapján, és jelenleg Városi Könyvtárként működteti Szentes város önkormányzata. Bátran kijelenthetjük, hogy napjainkban ez a város legszebb épületeinek egyike.

Az egykori zsinagógában rendszeres hitélet folyt 1944-ig azzal együtt, hogy a zsidó népesség sorsa egyre nehezebb lett a két világháború közt.

A második világháborúban a szentesi zsidó népesség is azon vidéki zsidó népesség körébe került, amelynek tagjai teljes egészében elpusztultak a megsemmisítő táborokban, legtöbbjük az auschwitzi koncentrációs táborban és a munkaszolgálatban. Pár lélek maradt meg (egyes források szerint kb. 1oo fő), ők összejöttek szombatonként még a zsinagógában, világítottak a színes ablakok. 1960-tól azonban templomuk már többnyire üresen állt.

1998-ban a magyar állam, Szentes város és Izraeli támogatással Terney László tervei alapján újult meg a templom, és vált könyvtárrá, az egyetemes magyar kultúra őrzőjévé, a modern kornak megfelelő szolgáltatásokkal.

Vágvölgyi Zoltán előadásának adatait, tényeit, tartalmát korabeli képekkel illusztrálta, valamint meg- és bemutatta az érdeklődőknek az intézményt.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3458828937521572

Vélemény, hozzászólás?