Kiemelt hírek Szentes

Körséta a Városházán

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület ez évi harmadik „körsétáját” március 17 én rendezte meg, melynek során a 170 éve kitört, 1848/49 es forradalom- és szabadságharc szentesi emlékhelyeinek felkeresését tervezték, viszont a kellemetlen időjárás átírta az elképzeléseket, de nem akadályozta meg.  

Az esős, hideg szeles idő miatt csak a Városháza épületében található ’48-as emlékeket tekintették meg, és ez sem volt kevés. (Inkább az érdeklődők száma volt.)

 

 

A megjelenteket Matkócsik Pál, az egyesület elnöke köszöntötte, és a több, a ’48-as forradalommal összefüggő szentesi történéssel indokolta a körséta témáját.

A helyszíni kalauz, Labádi Lajosnak nem volt könnyű helyezte, hiszen az épületen belül is sok minden kötődik az akkori eseményekhez. A nyugalmazott levéltár igazgató már a lépcsőházban, a város első Kossuth Lajos mellszobránál kezdte sorolni a tényeket. Kossuth Lajos és Szentes város közvetlennek mondható kapcsolata 1848 ősszén kezdődött, a szabadságharc végnapjaiban futó találkozásokkal folytatódott, a kiegyezést követően történt országgyűlési képviselővé, majd díszpolgárává választásával kiteljesedett.

Halálát követően sem merült feledésbe emléke: a város főtere, főutcája ma is az ő nevét viseli, ezenkívül számos festmény, szobor, emléktábla, levéltári dokumentum, és múzeumi relikvia őrzi emlékének maradandóságát. Visszatérve a mellszoborhoz, az az egykori vásártéren, a mai Kossuth tér sarkán állt.

 

 

Átsétálva a Városháza dísztermébe ott a résztvevők megtekintették Kossuth Lajos egész alakos festményét, báró Harruckern János György és Petőfi Sándor mellszobrát. Labádi Lajos itt Petőfi Sándor szentesi vonatkozásairól, szobrairól beszélt részletesebben, valamint említette azokat a helyeket, emlékeket, amiket egy jobb időben a helyszínen (Erzsébet tér,Kossuth tér, Hajdú Lajos és Tóth József utca) is meg tudtak volna nézni.

 

 

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület következő programja húsvét hétfőn a kézműves ízek fesztiválja lesz az Ifjúsági Házban. A körséta sorozat keretében pedig legközelebb a vasútállomás telefonközpontját ismerhetik meg a látogatók.

(Fotók: Nagy Zsolt)

Vélemény, hozzászólás?