Kiemelt hírek Térség

Körséta és palacsinta fesztivál

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület július 12-én, Derekegyházon tartotta meg a hagyományos Kistérségi Körséta programját, melynek keretében a mintegy 1500 fős községgel, annak történetével és jelenével ismerkedhettek meg a résztvevők, sőt részesei lehettek a 13. Palacsinta fesztiválnak.

A község nemrégiben átadott temploma előtt Matkócsik Pál Ferenc, a szervező egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Szabó István polgármester beszélt az új templom építéséről, a község kialakulásáról és történetéről.

A település szerkezetileg tagolt, több kisebb majorság is hozzátartozik, ezek a következők: Tompahát, Paptelek, Ördöngős, Klára major, István major és Kéktó.

A település élete, történetéből is adódóan a mai napig a mezőgazdasághoz kötődik. Érdekes jelenség, a fejlődés furcsa ötvözete, hogy napjainkban mind a korszerű növénytermesztési technológiák, mind a korábbi időre jellemző hagyományos művelési módok egyszerre vannak jelen a település gazdálkodásában.

Folytatva a jelennel, a polgármester megerősítette, hogy a falu természeti kincsei, a mintegy 900 ha erdő, az 50 ha víz felület és az építészeti örökségek, mind kellemes időtöltést ígérnek. A horgászok számára a Kórógy-ér és a Kéktói Ökoturisztikai Park gazdag zsákmányt biztosít: 10 kg feletti pontyok, szürke harcsák, valamint lénai tok és amerikai harcsa is fogható.

A változatos alföldi tájban gyönyörű kirándulóhelyek találhatók a környező erdőkben, pihenőkkel, forrásokkal és gazdag vadállománnyal. A terület igen híres a vadászok körében, hiszen a gazdag és változatos vadállomány nagyszerű élményt ad, de nem csak a vadászok számára. A vadregényes erdei utakon fogatozási- és lovaglási lehetőségek is választhatók. A túrázók a nyugodt természeti környezet élménye mellett, felkereshetik az ördöngösi haranglábat, megpihenhetnek egy igazi falusi vendégfogadó családnál.

Napjainkra vendégváró szálláshelyeink a falusi jelleg mellett, magas színvonalú szolgáltatásokat is biztosító szálláshelyekkel egészültek ki – mondta Szabó István.

A Szentháromság templom megtekintése után a Károlyi kastély bejáratánál az épület, és az azt körülvevő park történetét ismerhette meg a csoport.

Ezt követően, a közel egy hónapja megnyitott Malom szállás történetét, felújítását, lehetőségeit mondta el a tulajdonos, Horestos Kristof.

Ezután a csoport tagjai autókba szálltak, és együttesen érkeztek a horgász tó területére, ahol szabadabban nézelődött, pihent mindenki.

Többen visszatértek a Palacsinta fesztiválra, és félórás várakozás után (meglepetésünkre) szentesi ismerőstől kaphattunk finom palacsintát.

Sajnos – időhiány miatt – kimaradt az egyébként tervezett, volt kápolna és Dr. Brusznyai emlékszoba megtekintése.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2895385157199289

Vélemény, hozzászólás?