Kiemelt hírek Szentes

Kortárs keresztény művek a múzeumban

A szentesi Koszta József Múzeumban május 2-án nyitották meg az „Angyalműhely” című kiállítást, amely a Kecskeméti Katona József Múzeum kortárs keresztény művészeti gyűjteményének a része. A vendégeket dr. Béres Mária, a Koszta Múzeum igazgatónője köszöntötte.

Az igazgatónő többek között beszélt arról, hogy hisznek a keresztény értékek állandóságában, a kultúrát formáló erejében, hisznek a kulturális értékek megőrzésének, megismertetésének fontosságában.

A tárlatot ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas muzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének vezetője nyitotta meg.

Tematikus kiállításról van szó – kezdte mondandóját a művészettörténész, a „hívó szavak”: keresztény, vallásos, szakrális, egyházi és liturgikus művészet. Tudatosan választottuk az adott lehetőségek közül a legszélesebb kört érintő területet, az említett fogalmak bármelyikének a kiemelése esetén jelentősen leszűkültek volna a lehetőségek a 21. századi és a mindenkori kortárs magyar művészeten belül. A keresztény tematikának – mint az európai művészet egyik legfőbb összetevőjének – egyfajta útjelző, kiemelt szerepet biztosítottunk.

 

A muzeológus így folytatta: képző- és iparművészet minden egyes ága egyszerre van jelen a kiállításon. A különféle anyagok, technikák, eljárások ugyanis jelentős többletet adhatnak a művészek kezébe, amikor az adott ikonográfiai program nyomán műalkotás születik. Műfajilag tehát igen változatos anyagról van szó (pl. textilművészet, festészet, ötvösség, zománcművészet, grafika, szobrászat), sőt a kollekció a művészeti irányzatokat tekintve is heterogén.

Szó esett arról is a megnyitóban, hogy bizony kevés anyagi forrás áll rendelkezésre műtárgyak vásárlására, a gyűjtemény gyarapítására, ezért az alkotók önzetlensége nagyon jelentős ezen a területen. Viszont azadományozási kedvüket jelentősen fokozzák azok a tárlatok, melyeken egy-egy válogatást mutattunk be, mint például most, Szentesen.

A tárlaton 56 alkotó, 58 műve/sorozata látható. A megnyitón részt vett három kiállító művész is: Ale Ildikó; Aranyi Sándor; Tóth Bogyó István, őket külön is köszöntötték.

 

 

 

A kiállítás megtekinthető június 20-ig, keddtől péntekig: 9-15 óráig, szombaton: 10-16 óráig.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?