Kiemelt hírek Szentes

Köszöntötték a 80 éves Nagy Jánost

Szentesen, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében szeptember 9-én, 80. születésnapja alkalmából köszöntötték Nagy János címzetes zeneiskolai igazgatót, Szentes Város díszpolgárát, orgonaművészt, karnagyot.

Az ünnepségen megjelent Farkas Sándor agrárminiszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, a város több díszpolgára, önkormányzati képviselők, tanártársak, tanítványok, barátok.

Elsőként Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere köszöntötte a művész-tanárt. Röviden méltatta életpályáját, felsorolta elismeréseit. Beszéde végén kijelentette: a város köz- és kulturális életének szervezésében, a település fejlődésében és népszerűsítésében egész életével kiemelkedő szerepet vállalt Nagy János.

Ezt követően Mihály Béla címzetes zeneiskolai igazgató beszélgetett az ünnepelttel. Felelevenítették a tanulmányokat, a zenei pálya kezdetét, a tanári és zeneiskolai igazgatás rögös útját és az ott szerzett élményeket, derűs történeteket.

A beszélgetés végén az utódoknak, a fiataloknak szóló üzenetek, idézetek hangzottak el.

A diskurzust „meg-megszakító” ünnepi műsorban azok léptek fel, akik szinte végig kísérték a zenetanár életútját (tanítványok, kollégák, kórusok).

Az ünnepségen közreműködtek:
Dani Imre zongoraművész
Horváth Andrea zongoraművész
Horváth Henrietta zongoraművész
Ráfi Balázs egyetemi hallgató
Takács Gabriella fuvolaművész

Bárdos Lajos Vegyeskar
Szent Anna Templom Szkólája

 

Sok-sok ajándékot is kapott az ünnepelt. Ezek közül most kettőt említünk (elnézést a többiektől – a szerk.).

A Szentesi Zenebarátok Egyesülete a Károlyi Gáspár vizsolyi Bibliájával (ez a kiadás a Károlyi-biblia – 1590-ben Vizsolyban, Mantskovit Bálint műhelyében nyomtatott – első kiadásának hasonmása) lepte meg karnagyát.

Berkecz István Pro Urbe-díjas szentesi festőművész, egy erre az alkalomra készített linómetszetet ajándékozott Nagy Jánosnak.

A program végén az Összkar (az ezen az esten fellépők mindegyike) közös énekkel köszöntötte tanárát.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4370041599733630

Vélemény, hozzászólás?