Kiemelt hírek Szentes

Kosztás sikerek a megyei technika versenyen

Méltó emléket állítva, a Szentesi Koszta József Általános Iskola a Koszta József Múzeummal közösen március 28-án szervezett megyei versenyt a névadó festőművész halála 70. évfordulójának évében. Koszta József, aki szeretett városában, Szentesen élt és alkotott, közel a természethez, a paraszti életet lefestve. Ennek szellemében rendezték meg a megyei  Életvitel és gyakorlati ismeretek versenyt, amelyen Csongrád megye 6 településének, 7 iskolájából  összesen  21,  7-8. osztályos diák vett részt.

Az idei vetélkedő témáját az életünk mindennapjai adták: „ A kerttől az asztalig”. A gyerekek számot adtak az élelmiszer-termelésről, feldolgozásról; a konyhakerti növények ismeretéről; főzési, tartósítási eljárásokról; élelmiszerbiztonsági- és környezetvédelmi szabályok ismeretéből.

Az ezzel kapcsolatos feladatlap kitöltése után az első közös csapatmunka egy falusi parasztház makettjének összerakása volt, a gazdasági udvar elkészítésével együtt.  A feladat megoldása nagy összpontosítást, ügyességet, pontosságot, együttműködést kívánt a csapattagoktól. Az épület alaprajza a hagyományos tagolást mutatta: tiszta szoba búbos kemencével, konyha, pitvar, szoba, kamra.  Az elkészült makettet – emlékként – haza vihették iskolájukba a lelkesen küzdő diákok.

A verseny helyszíne – rendhagyó módon – a Kurca partján lévő Közösségi térben, valamint a Koszta József Múzeum néprajzi- és kézműves foglalkoztató termében volt. Itt a meglátogatott múzeumi kiállítás anyaga sokszínűen kapcsolódott a mezőgazdasági termeléshez, gazdálkodáshoz. A gyűjtemény megtekintése után a csapattagok közösen töltöttek ki feladatlapot a tárlat menetét követve, illetve hagyományos konyhai eszközöket kellett megnevezniük.

Az izgalmak levezetéseként megnézhették az Omega kiállítást, és a többi időszaki tárlatot is.

Mire a múzeumi vetélkedő és a kiállítóhely meglátogatása befejeződött, a Kurca partján megfőtt a bográcsos paprikás krumpli, melyet kedves nyugdíjas kolléganők készítettek – hagyományos  recept szerint. Ebéd után jött az eredményhirdetés.

Egyéniben és csapatban is a Szentesi Koszta József Általános Iskola tanulói jeleskedtek – ők képviselik  a megyét a májusban, Szegeden rendezendő országos döntőn.  Ezen – “mint címvédő” – részt vesz a Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola és AMI csapata is. A két csapatot látjuk az alábbi képen:

A helyezések:

Csapatban

I. hely : Dobos Jázmin, Szabó Zita, Vecseri Viktória (Szentesi Koszta József Ált. Isk. felk.: Fekete Zoltán)

II. hely: Jancsó Bence, Melis Fanni, Miszlai Csenge (Arany János Ált. Isk. AMI Fábiánsebestyén. Felk.: Faragó Ferenc)

III. hely: Berta Nelli, Tóth Evelin, Tóth Szonja  (Mindszenti Ált. Isk. Felk.: Szunyiné Marton Edit)

IV. hely: Berta Botond, Horváth Ádám, Ördög Imola (Szegedi Gregor József Ált. Isk. Felk.: Dr. Makráné Horváth Piroska)

Egyéniben:

I .hely: Dobos Jázmin (Szentesi Koszta József Ált. Isk.)

II. hely: Ördög Imola (Szegedi Gregor József Ált. Iskola)

III. hely:   Szabó Zita (Szentesi Koszta József Ált Isk.)

IV. hely: Melis Fanni (Fábiánsebestyéni Ált. Isk.)

A felkészítő és a versenyt lebonyolító nevelők a fentieken kívül:  Almási Jánosné, Beke Mari, Benedek Viktória, Bitterné Benkó Ilona, Csonkáné Szakács Zsuzsanna, Geráné Révész Gabriella, Herédiné Szűcs Ildikó, Horváth Anita, Keresztúri Ilona,  Kissné Tóth Andrea, Lucza László, Pintér Lászlóné, Pólya Sándor, Szelesné Mohácsi Éva,

Támogatóink voltak: Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, Koszta József Múzeum, Szentesi Koszta József Általános Iskola, Szunyi Kertészet Mindszent, Reklám és dekor stúdió, Sanyi pékség.

(Szóllátné Sárközi Sarolta mk. vezető)

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

Vélemény, hozzászólás?