Hírek Kiemelt hírek Térség

Közel 1000-en vehetnek részt a nyári diákmunkában megyénkben

Közel 1000, 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat Csongrád-Csanád megyében júliusban és augusztusban nyári diákmunkát, vagyis két hónapon át juthatnak jövedelemhez. A program megvalósításához a kormány közel 120 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.
A diákok az évek során számos munkakörben dolgoztak Csongrád-Csanád megyében. A jellemző tevékenységek közé tartoznak az irattárrendezés, katalogizálás, az idősgondozás, egyszerű kisegítő gondozási feladatok. A támogatott foglalkoztatók többek között a bölcsődék, az óvodák, a könyvtárak, valamint a családsegítő- és gondozási központok. Tavaly pedig az agrárium és a vendéglátás területén a betanított munka volt a jellemző.
A mintegy 1000 megyei tanuló a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg a diákok az előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szabadtéri
Az önkormányzati diákmunkában a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.
A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167.400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219.000 forint/hó). Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 550 forint az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.
A programhoz csatlakozás előfeltétele, hogy a nappali tagozaton tanuló diák a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán szolgáltatást kérőként nyilvántartásba vetesse magát június 15-től.
Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonásakor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell a munkaviszony kezdete előtt a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán jelentkeznie annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen.
A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet) pedig megadhatják. A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.
Szentesi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály
6600 Szentes, Ady Endre u. 22/B.
Tel: 63/311-587
E-mail: foglalkoztatas.szentes@csongrad.gov

Vélemény, hozzászólás?