Kiemelt hírek Szentes

Közel 200 fát ültettek el a napokban Szentesen

Az NKM Áramhálózati Kft. elindította „Díszfaültetési” programját, amelynek keretében Szentesen, Szegeden, Kecskeméten és Mezőberényben az önkormányzatokkal szoros együttműködésben a villamosenergia vezetékek mentén elhelyezkedő zöldsávokba új, hálózatbarát fákat ültet közel 10 millió forint értékben. Erről tájékoztatták december 10-én a helyi sajtó képviselőit Szabó Zoltán Ferenc Szentes polgármestere és Berezvai Csilla, a város főkertésze.
A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek, szakáll és túra/szabadtéri
Szentes számára 4 millió forint értékben, 210 darab új fát biztosított a Társaság. A cél az volt, hogy az áramhálózati kft. vezetékei mentén található zöldsávokat feltöltsék, amelyekre nem csak szemet gyönyörködtető, de praktikus, a szolgáltatás védelmét szolgáló gömbkőriseket ültettek.
Ezeket a növényeket nem kell gallyazni, mivel nem nőnek olyan magasra, hogy veszélyeztessék a vezetékeket, valamint kifejezetten várostűrő típusok, nem szükséges őket permetezni sem, és az esztétikum fontos szerepet játszott a növénytípusok kiválasztásánál.
A facsemeték 80 %-át – a kedvező időjárást kihasználva – már el is ültették a Városellátó Nkft. munkatársai. Ezúttal (döntően) a felsőpárti városrész „kapta” a fákat (Dr. Berényi, Wesselényi utcák), de jutott például a kíséri közterületekre is.
A város vezetője hozzátette: az említett csemeték elültetésével nem fejezik be a fásítást, folyamatosan figyelik az arra alkalmas területeket („lukakat”) és újabb ültetéseket terveznek. Felhívta a figyelmet arra, hogy 20 magnólia csemetét ültettek el a város több pontján, pl. a Kossuth- illetve az Erzsébet téren (is).
Berezvai Csilla arra tért ki, hogy fát közterületen kivágni csak önkormányzati engedéllyel lehet, azt pedig csak úgy adják meg, ha ültetnek helyette másikat. Kérni szokták, hogy vegyék figyelembe a környezetet, a villamosvezetékek biztonságos üzemeltetését, a klimatikus viszonyokat, stb.
A főkertész kérte a lakosságot, hogy a most decemberben elültetett csemeték tavaszi nyitásakor, illetve azt követően nyújtsanak segítséget a fák gondozásában.
A videó linkje:

 

Vélemény, hozzászólás?