Kiemelt hírek Térség

Középiskolai történelemtanárok és diákok figyelmébe ajánljuk

„1000 év katonái” – honvédelmi szellemi vetélkedő a Honvédelmi Minisztérium szervezésében. 2020-ban Zrínyi Miklós költő és hadvezér, a Szigeti veszedelem írója, a 17. század legnagyobb formátumú magyar politikusa, a magyar történelem kiemelkedő alakja születésének 400. évfordulójára emlékezünk.A jubileum alkalmából az Országgyűlés 2020-at Zrínyi-emlékévvé nyilvánította: nemcsak költészetével, hanem politikusi és katonai tevékenységével is marandót alkotott.

A Honvédelmi Minisztérium méltóképpen állít emléket a magyar hadtudomány megteremtőjének, akire eszményként tekintenek honvédek. Hogy ez az eszménykép ne csak a katonák körében létezzen, a honvédelmi tárca 1000 év katonái címmel két fordulós, az iskolásokat is motiváló, honvédelmi témájú csapatvetélkedőt hirdet.

A verseny célja, hogy a középiskolások megismerjék hadtörténelmünk kiemelkedő eseményeit, a korabeli technikai eszközöket összevethessék a 21. század haderejét építő Magyar Honvédség legújabb eszközeivel. Azon túl, hogy a csapatok számot adhatnak történelmi tudásukról, a vetélkedő fordulóiban betekintést nyerhetnek a megújuló Magyar Honvédség mindennapjaiba, a katonai hivatás lehetőségeibe.

A járványügyi helyzetre való tekintettel az első fordulót online játszhatják le a versenyzők. Jelentkezni a következőképpen lehet: olyan 7 fős csapatok jelentkezését várjuk az ország valamennyi középiskolájából, akik a 2020/2021-es tanévben 9-11. évfolyamon tanulnak.

A nevezési határidő 2020. szeptember 17. A csapatbemutató videót kell készíteni, amely legalább HD felbontású és hossza legfeljebb 1 perc lehet, és bármilyen technikai megoldással készülhet. A bemutatkozó videó fő értékelési szempontja a kreativitás! A videó Youtube linkjét a jelentkezés alkalmával kell feltölteni.

DÍJAZÁS:

A verseny összdíjazása 10.000.000 Ft, amely a kisebb ajándékoktól a nem mindennapi élményeket nyújtó honvédelmi programokon át, értékes nyereményekig terjed. Díjazásban részesül a csapat, a felkészítő tanár és az iskola is.

A regisztrációkat 2020. június 3. és szeptember 17. között várják a https://honvedelem.hu/1000-ev-katonai/

 

A jelentkezési feltételekről bővebben az alábbi elérhetőségeken tájékozódhatnak:

1000 év katonái

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?