Kiemelt hírek Szentes

Közös örökségünk: a Kossuth tér

Magyarországon 1984 április 18-án tartották meg először a Műemléki Világnapot, amiről azóta minden évben egyre szélesebb körben tartanak megemlékezést. Szentesen, a Koszta József Múzeumban április 18-án “Élet a Kossuth téren a 20. sz. első felében” címmel szerveztek programot, mellyel a Műemléki Világnap előtt is tisztelegtek.

A jeles napnak az idei mottója: „Közös örökség – közös felelősség”, és ez a gondolat nagyon is illik szentes fő terére, az azt alkotó épített környezet történek megismerésére.

Dr. Béres Mária múzeumigazgató erről témáról beszélgetett Labádi Lajos főlevéltárossal, helytörténésszel. A tér történetének „átbeszélése” előtt arról is szó esett, hogy az elmúlt évtizedekben a műemlékvédelem feladatköre is megváltozott.

 

 

A változó világ, az urbanizáció, a gazdasági és a társadalmi átalakulások, az informatika kiváltotta robbanásszerű fejlődés, a kultúrák keveredésének felgyorsulása,..stb. új kihívások elé állította az örökségvédelmet is. Ezért- többek között – nagyobb összefüggésekre kell, hogy ki is terjedjen a figyelem, hiszen (például) egy magas-házakkal körbevett görög-keleti templom már nem tudja közvetíteni azt a gondolatiságot, aminek a jegyében megszületett.

A régész és a helytörténész beszélgetése nagyjából a város török hódításától tekintette át a tér és annak funkciója, illetve épületei történetét. Így természetesen részletesen kitárgyalták hogyan alakult át a tér, az azt körülvevő utcák, a Városháza, a megyeháza, a református iskola, a templomok, a „Petőfi szálloda”, a Takarékpénztár az elmúlt 500 év, de főként a 20. század során – mindezt képekkel, korabeli dokumentumokkal illusztrálva.

 

 

+++

 

Sajnálatos, hogy az eredetileg meghirdetett program, a Hankó Lászlónéval tervezett beszélgetés Gizi néni betegsége miatt átformálódott. Gizi néninek gyors gyógyulást kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?