Hírek Kiemelt hírek Szentes

Közös ünnepi portré dr. Bugyi Istvánról

A Szentesi Önkormányzat szervezésében január 3-án Dr. Bugyi István szentesi sebészprofesszor születésének 120. évfordulójára emlékeztek. Ennek során délelőtt koszorúzást szerveztek a professzor szülőházának (Ady E. u. 29.) falán elhelyezett emléktáblánál, majd este  a Szentes Házban, a dr. Bugyi István Emlékszoba mellett  “Anekdotás estet” tartottak.

Az esti programban – nagyjából kötetlen formában – az emlékezők hozzászólásaikban „megrajzolták” a Kossuth díjas professzor portréját, így aki nem ismerte személyesen, az is fogalmat alkothatott magának a szentesi kórház-alapítóról.

A szép számú megjelentet Németh Viktor, a Szentes Ház vezetője köszöntötte, majd ráhangolásként Búzás Ádám, a Horváth Mihály Gimnázium 11. d. osztályos tanulója mondta el a kiváló orvos egyik versét.

 

Búzás Ádám HMG 11. d.

Ezek után Torday Henrietta, az est moderátora néhány – tanulságos és tréfás – anekdotát olvasott fel, melyet a professzor tanítványai fogalmaztak meg mesterükről.   Szirbik Imrét, a város polgármesterét kérte meg, mondja el gondolatait a sebész főorvosról. A város vezetője saját, személyes élményeiről mesélt, hiszen keze alatt esett át műtéten. Összegzésképpen kijelentette: szavatartó, ember volt és példamutató lokálpatrióta.

Szirbik Imre

Dr. Szécsényiné Csergő Judit a Bugyi és a Csergő család között kialakult szoros, baráti kapcsolatot mutatta be. Részletesen elmondta hogyan, milyen körülmények között találkozott Bugyi tanár úrral, feleségével dr. Sebestyén Mártával és a négy gyerekükkel. Az ő jelzői között többször szerepelt a humánus, a betegszerető, az emberséges szóösszetétel.

Dr. Papp Zoltán, a kórház jelenlegi érsebész-főorvosa, a Bugyi-monográfia szerkesztője ezúttal tanárának az emberi oldaláról beszélt. Nagyon szerette a focit, a TV-t (még a Foxi-Maxit is nézte), a II. világháborúban mentette a kórházban dolgozó zsidó orvosokat. Ismét elmondta, hogy dr. Bugyi Istvánt ezért a tevékenységéért felterjesztették a Jad Vasem elismerésre. Ő azt tanulta tőle: mindig egy kicsit többet kell adni, egy kicsit többre kell törekedni.

Móra József önkormányzati képviselő a kórház-alapítói munkáját részletezte, gazdaságilag is igyekezett megalapozni az intézménye működését. Állandóan érdekelték a technikai újdonságok, azokat igyekezett minél gyorsabban saját munkájában alkalmazni.

Dr. Bod Péter, nyugalmazott kórházigazgató elődje irodalmi munkásságát emelte ki. Gondolatait nagyon sokszor levél formájában fogalmazta meg, de írt verseket is. Igazgatói kinevezésekor ő is kapott tőle levelet, melyben valóban hasznos tanácsokat kapott. „Néha az eszed mellett a szívedre is hallgass!” – írta. Sokoldalúságát az is bizonyítja, hogy imádta a zenét (komolyzenét), de más művészeti ágakat is.

A családias, baráti légkörre jellemző volt, hogy hiába zárta be az est háziasszonya a programot, a beszélgetés, a mesélés szűkebb csoportokban még folytatódott.

Képgaléria:

Búzás Ádám HMG 11. d.
Torday Henrietta
Szirbik Imre
Dr. Szécsényiné Csergő Judit
Dr. Papp Zoltán
Móra József
Dr. Bod Péter
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?