Kiemelt hírek Szentes

„Közösen” olvasták a szatirikus történelmi regényt a könyvtárban

A Krúdy Gyula Baráti Kör október 17-én felolvasó estet rendezett a Szentesi Városi Könyvtárban. Joseph Heller: A 22-es csapdája című regényéből olvastak fel szemelvényeket a baráti kör tagjai.

Bevezetésképpen egy rövid részletet vetítettek le a könyv alapján készült filmből, majd az est rendezője, dr. Mészáros Attila vázolta röviden a regény főbb tartalmi elemeit, és mutatta be a szereplőket.

A regény a második világháború utolsó éveiben játszódik 1943 után. Főleg Yossarian történetét követi nyomon, aki az Amerikai Egyesült Államok Légierőjének 256. századában szolgál, mint bombázótiszt. Az események döntően akkor játszódnak, amikor a 256. század Pianosán (Olaszország) állomásozik. A könyv számos eseménye többször is lejátszódik, melyek során a könyvben szereplő karakterek más-más nézőpontjaiból is részesei lehetünk az eseményeknek.

A Cathrart ezredparancsnokot megszemélyesítő Paulovics Tamás a felolvasás elején Joseph Heller eredeti szavaival tisztázta a 22-es csapdáját:

„Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós helyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető. Orr lehet őrült, ha további bevetésekre megy, és lehet egészséges, ha nem megy. Ha egészséges, akkor viszont mennie kell. Ha megy, akkor őrült, és nem kell mennie; de ha nem akar menni, akkor egészséges, és mennie kell.”

További Szereplők: dr. Mészáros Attila, Mihály Béla, Dragon Lajos, Holman István Mészáros Zoltán, Bacsa Éva, Jakusch Kinga és dr. Horváth György.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?