Kiemelt hírek Szentes

Közösségi szolgálat a vakáció idején

A mintegy két és fél hónapos nyári vakáció alatt a diákok számtalan tábor, fesztivál és más programlehetőség közül választhatnak, és ahogy hallottam, ma még nem számít általános jelenségnek, hogy önkéntes közösségi szolgálatot végeznek a nyári szünet idején.

Márpedig a Szentesi Református Idősek Otthonában, ezekben a napokban három fiatal is az idős ellátottak életkörülményeinek javításán, formálásán tevékenykedik. Közülük kettővel – Piti Adrienn és Nagy Dominika – sikerült beszélgetni is, megtudni többek között azt, miért nem pihennek, és nem saját feltöltődésükkel törődnek.

Kissé álszentnek tűnhet a felvetés, hiszen azt tudjuk, hogy 2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele, hogy a diákok 50 óra közösségi szolgálatot végezzenek középiskolai tanulmányai során. Mind a két fiatal lány azonban nem csak ezzel van tisztában, hanem azzal is, hogy tanév közben viszont sok minden mással kell foglalkozniuk (elsőnek említették a tanulást!), ezért ezt az időszakot tartják a legoptimálisabbnak e követelmény teljesítésére.

A „kötelezőség” azonban szóba sem jött a beszélgetés során. Adrienn, a HSZC szentesi Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola 10. évfolyamos, egészségügyi tagozatos tanulója, ő, mintegy szakmai gyakorlatnak is tekinti itteni munkáját. Dominika a HSZC szentesi Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 10. évfolyamos, szépészeti tagozat diákja a későbbi munkavállalásához szükséges készségei fejlődésének is betudja szolgálatát.

Református Idősek Otthona lakói számára nem szokatlan a fiatalok jelenléte, segítségnyújtása, hiszen az oktatási intézményekkel szoros együttműködést alakított ki az Otthon, különösen az óvodások, illetve a Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola fiataljai látogatják meg az idős gondozottakat, és tevékenységükkel teszik könnyebbé életüket.

A nyári közösségi szolgálat során napi 3 órát dolgoznak a fiatalok, nagyjából három hét alatt teljesítik az 50 órát. Díszeket készítenek, segítik az intézmény dekorációjának folyamatos frissülését, házi rendezvények lebonyolításában segédkeznek, a városban tett séták során tolják a kocsikat, egyszóval mindenben lehet rájuk számítani – mondta Kun Edina, mentálhigiénés munkatárs (egyben a „diákkapcsolatok” felelőse).

 

A közeli napokban a diákok befejezik a szolgálatukat, ezért kértem, hogy foglalják össze tapasztalataikat. „Gyorsan eltelt – kezdték, nagy szeretettel fogadtak bennünket; megismertük az intézmény működését, munkáját, munkaköreit; nagyon jó itt a hangulat, könnyű volt beilleszkedni, megszokni; jó érzés volt segíteni az időseknek.

Ehhez már csak azt lehet hozzátenni: a beszélgetés során (is) érezni lehetett a fiatal „hölgyek” erősödő empátia készségét, kreativitását, felelősségvállalását.

Minél több tininek kellene ehhez hasonló „vakációs programot” is beiktatnia, a (teljesen érthető) könnyű kikapcsolódás mellé.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?