Kiemelt hírek Szentes

Közvetlen környezetünk múltjának feltárása – felhívás

Segítséget szeretnék kérni a környékünkön történt események részletesebb megismerése és megörökítése érdekében. Célkitűzésem az eddig összegyűjtött levéltári civil és katonai dokumentumok alapján, az Önök által nyújtott segítség felhasználásával egy tanulmány összeállítása a környékünk 1944-es eseményeiről.

Szeretném feleleveníteni a tiszai hídfőnél és a környező városoknál (Csongrád, Kunszentmárton és Szentes) épített erődítések munkálatait, a Tisza és a Körös hidjainál történt cselekményeket (kiegészítve a szovjet csapatok kunszentmártoni, mindszenti és csongrádi átkeléseivel).

A képen a következők lehetnek: híd, égbolt, fa, növény, túra/szabadtéri és természet

Ezen felül megismertetni a hidunk lerobbantásának, valamint egy zászlós és társainak történetét, akik megtagadták a hidunk robbantási parancsát, s ezért életükkel fizettek. A tanulmányban feltárnám a tiszai hidunk lerobbantásának homályban lévő további körülményeit, kik és miért robbanthatták fel idő előtt a hidat, miközben a menekülők és a szentesi huszárosztály egyik százada vonultak át rajta? Érdekességeket rejthet továbbá a harcok elvonultát követő helyreállítási munkálatok elvégzésével kapcsolatos dokumentumok tartalma is.

Ezeken felül a rombolt hidunk részeinek kiemelése a Tiszából és újjáépítése is információk tárháza lehet, amelyre a szovjet városparancsnokság sok helyit kirendelt. Továbbá, a harctéren maradt kilőtt technikai eszközök elszállítása, környék fel nem robbant robbanótestektől és aknáktól való mentesítése (Mocsári Ferike története, aki alig múlt négy éves és egy ilyen szerkezet oltotta ki az életét). Nem feledkezhetünk meg a sok elesett hősi halottunkról sem, az elhantolásukról és későbbi exhumálásuk utáni temetésük történetéről sem.

Talán ez az utolsó pillanat, lehetőség, hogy összegyűjthessük a még homályban lévő személyes történeteket, napvilágra hozhassuk a megőrzött okmányokat, emlékeket, fényképeket és ezek útján megismerhessük az események eddig kevésbé ismert részleteit.

Minden segítséget, tájékoztatást és anyagot szívesen várok akár személyesen is vagy az alábbi elérhetőségen: szentes1944@gmail.com és Szentes 1944 Facebook csoport üzenőfalán.

Tisztelettel:
Kollár László

Vélemény, hozzászólás?