Hírek Kiemelt hírek Szentes

Kultúra Napja Szentesen (5.)

A Szentesi Önkormányzat és a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola már több mint egy évtizede minden év január 22-én tanári hangversennyel ünnepli a Magyar Kultúra Napját. Így történt ez az idén is. A zeneiskola koncert terme zsúfolásig megtelt.

A Himnusz közös eléneklése után Szirbik Imre polgármester mondott ünnepi köszöntőt. Többek között azt a gondolatot idézte fel, hogy nem a hamut, hanem a parazsat kell őriznünk. Viszont a parázsból lehet hamu, vagy lehet láng, és a Magyar Kultúra Napjának megünneplése, a művész-tanárok által bemutatott művek a lángot élesztik fel a parázsból.

Úgy kell őriznünk ennek az egy közepes kínai város lakosságának megfelelő népességű országnak az anyanyelvét, a kultúráját, hogy gyerekeink, unokáink és az ő utódaik is büszkén vállalják ezt a gyönyörű és sokszínű kultúrát, és ők is tovább éltessék.

Felszólalt Balázs József, a Tankerületi Központ igazgatója, aki a házigazdák nevében is köszöntötte a megjelenteket, köztük Farkas Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét, majd a jeles nap fontosságát emelete ki, és azt, hogy ebben milyen szerepet vállalhatnak az oktatási- és kulturális intézmények.

Az ünnepi műsorban J.S. Bach, W.Willams, J.S. Svendsen, Balázs Árpád, Hidas Frigyes és P. Camus dallamok csendültek fel. A  műveket Nagy János, Csiszár György, Varga Márta, Bódi Gabriella, Szekrényesi Viktória, Horváth Henrietta, Takács Gabriella, Bánvölgyi-Geréby Dóra, Vágvölgyi Melinda, Vágó Veronika, Lauer Ágnes és Sáfrán Bálint adták elő.

A program keretében Szirbik Imre az ünnep alkalmából – hagyományosan – 21 önkormányzati intézménynek adott kulturális kiadványokat tartalmazó ajándék csomagot.

 

Az ünnepség után fogadást adtak a az oktatási és kulturális intézmények vezetőinek, akiket Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője köszöntött.

Vélemény, hozzászólás?