Hírek Kiemelt hírek Szentes

Kultúra Napja Szentesen (8.)

A Koszta József Múzeum az idei Magyar Kultúra Napját is megünnepelte, de ezúttal kissé eltért a hagyományoktól. A jeles nap alkalmából az adományozásra kívánta felhívni a figyelmet azáltal, hogy január 23-án ünnepélyes körülmények között „fogadta be” a Bálint Csilla által felajánlott Kováts Károly festményeket.

A megjelenteket dr. Béres Mária, a múzeum igazgatónője köszöntötte, majd beszélt a gyűjteményeknek felajánlott donáció jelentőségéről, és megköszönte az önzetlen támogatást.

Bálint Csilla (P. Debrenti Piroska lánya) a hagyatékukban található öt darab Kováts Károly alkotást – a családdal egyeztetve – önzetlen és nagylelkű adakozással a szentesi Koszta József Múzeumnak juttatta. Az ajándékozó célja az volt, hogy a művek visszataláljanak abba a közegbe, amelybe születtek, és azok birtokolják, akik ápolják a festő emlékét és művészi hagyatékát.

A Koszta József Múzeum az átvett műtárgyak (három festmény két grafika) gyors állagmegóvásával, valamint a 2018-évi Magyar Kultúra Napja tiszteletére nyíló időszaki kiállítással ad hangsúlyt a nagy értékű műtárgy-adományozás jelentőségének.

Dr. Béres Máriától azt kérdeztük: miért fontos a múzeum életében a mostani felajánlás?

 

 

Bálint Csillának azt a „provokatív” kérdést tettük fel: miért ajánlotta fel önzetlen támogatását, hiszen az adománya több millió forint értéket is képviselhet?

 

 

Vélemény, hozzászólás?