Csongrád Hírek Kiemelt hírek

László Imrére emlékeztek

László Imre csongrádi származású nótaénekesre emlékezve rendeztek nóta- és népdaltalálkozót a csongrádi Művelődési Központban. A közönséget a helyi Röpülj Páva Kör és a László Imre Baráti Kör mellett a térség népdal- és nótakörei is felléptek. A szervező László Imre Baráti Kör idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját.

László Imre 1896. decemberében született Csongrádon. Színi tanulmányait Rákosi Szidi iskolájában végezte. Magyar nótákat 1926-ban kezdett hivatásszerűen énekelni és csakhamar egyik kedvence lett a rádióhallgatóknak és a nótát szerető közönségnek. Akkoriban írta első nótáit is. A “Száz szál piros rózsát” kezdetű legismertebb nótája 1928-ban jelent meg és László Imre néhány év leforgása alatt, mint szerző is az élvonalba került. Több alkalommal volt szerzői estje a Vigadóban és a Zeneakadémián. Közben a hanglemezgyárak is rendszeresen foglalkoztatták. Sok régi nóta az ő előadásában és hanglemezfelvételei nyomán lett népszerű. László Imre a II. világháború után is fáradhatatlanul járta az országot és mindenütt fellépett, ahol csak tehette. Szinte életének utolsó percéig nem szakadt el a nóta-kedvelő közönségtől. 1975. január 1-én hunyt el.

 fotó: hangosfilm.hu

A csongrádi László Imre Baráti Kör 2002-ben alakult, a csongrádi születésű nótaszerző nevét 2004-ben vették fel, akinek családjával máig tartják a kapcsolatot. Létszámuk folyamatosan növekszik, jelenleg 30-nál is többen énekelnek együtt Fodorné Nagy Anna vezetésével. Gyakran járnak fellépni nemcsak Csongrádon, hanem vidéken is. Az idei találkozón a csanyteleki Kék Nefelejcs Népdalkört, a Felgyői Dalárdát, a Pusztaszeri Dalárdát, a székkutasi Murgács Kálmán Nóta Klubot, a maroslelei Őszirózsa Népdalkört, A földeáki Bazsarózsa Népdalkört látták vendégül. A csongrádi Röpülj Páva Körrel kiegészülve nagy sikerű műsort láthatott, hallhatott a közönség.

lászló imre est
lászló imre est
lászló imre est
lászló imre est
lászló imre est
lászló imre est
lászló imre est
lászló imre est
lászló imre est
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?