Csongrád Hírek

A láthatatlan madárfotós – testközelből

Zsúfolásig megtelt a csongrádi Mozi nagyterme általános iskolásokkal, hogy meghallgassák Máté Bencének, a világ egyik legjobb természetfotósának előadását. Németh Ádám, a Galli János Általános Iskola 7.a osztályos diákja jóvoltából érkezett az ismert fotós a városba, hiszen a fiúnak szinte baráti kapcsolata van vele, többször fotóztak már együtt Máté Bence tanyáján. A fiatalember arról mesélt a mintegy 300 gyereknek, hogyan találta meg hivatását, merre járt, mit látott.

Életútkeresés – ezt a címet adta Máté Bence előadásának, amellyel majdnem két óráig kötött le számtalan gyereket Csongrádon. Nem csak arról mesélt, hogyan lett belőle természetfotós, hogyan valósította meg álmait, hanem arról is, hogyan mert nagyot álmodni a falusi fiú, aki – magáról azt is elárulta, hogy nem volt jó gyerek és nem szeretett iskolába járni – a pusztában érezte jól magát. Mindent maga teremtett meg hobbijához, amely később a hivatásává vált.

Az előadás során számos országot is bemutatott, ahol járt, a Sri lankán, Zimbabwében, Kenyában, Cipruson, Brazíliában szerzett tapasztalatait színes, lebilincselő stílusban mesélte el. Máté Bencének nem ismeretlen Csongrád, a város határában is van egy fotóslese, ahonnan például gyurgyalagokat szokott fotózni, az itt készült képeit is láthatták az iskolások, Afrika, Ázsia egzotikus állatairól készült remek fotói mellett. A gyerekek feltehették kérdéseiket is Máté Bencének, aki készséggel válaszolt mindenre, bár szakmai titkokat nem árult el.

 

Vélemény, hozzászólás?