Kiemelt hírek Támogatott tartalom

LEESETT AZ ELSŐ HÓ, IRÁNY A TETŐ!

Támogatott tartalom

Hazánkban az évről évre egyre növekvő napelem tulajdonosok táborában joggal merül fel a kérdés, hogy télen van-e dolgunk a napelemekkel, egyáltalán termel-e a rendszer, ha kevesebb a napsütéses órák száma és persze, ami mindenkit érdekel: le kell-e söpörni a havat a napelemről vagy ne nyúljunk hozzá? Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalók!

  1. A napelem télen is termel, sőt

Meggyökeresedett az a nézet, hogy a napelem nem olyan hatékony télen, mint nyáron, hiszen gondolhatjuk, hogy a hosszú 35 fokos meleg nyári napokon szinte füstöl a panelünk úgy termeli nekünk az energiát.

Nos a jó hír az, hogy a napelem panelek télen is termelnek: a napelem technológiájának lényege, hogy nem hőből, hanem fényből állít elő energiát. Tehát ha van fény télen, akkor a panel működik.

  1. A hó nem ellensége a napelemnek

Tény, ha nagy hóréteg fedi a napelemünket, akkor kevésbé lesz hatékony, ám teljesen nem áll le. Sőt, ha a panelen nincs hó, de körülötte a háztetőn van, akkor az még segíti is teljesményt, mert a napsütés visszatükröződik a hóról a panelre.

Photo collage of solar panels and wind turbins in winter with snow – concept of sustainable resources

3. A Hideg levegő jót tesz a teljesítménynek

A panelek igazság szerint kifejezetten szeretik a hideg levegőt: lévén félvezető anyagról van szó, hidegben, alacsony hőmérsékleten jobban működnek, tehát a napelemünk teljesítménye is jobb hidegben, mint melegben.

 

4. Nem kell takarítani a paneleket

Az interneten elég sok képet látni arról, hogy a háztulajdonosok hosszú partvissal takarítják a paneleket… Ezt nem javasoljuk, ugyanis könnyen kárt okozhatunk a panelekben, hiszen érzékeny felületüket és könnyű szerkezetüket nem arra tervezték, hogy partvissal vakarjuk a paneleket. Tehát a napelemek semmilyen téli karbantartást nem igényelnek, a felületüket úgy képezték ki, hogy arról könnyen lecsúszik a hó.

Close up surface of a house roof covered with solar panels in winter with snow on top. Energy efficiency and maintenance concept.

5. Télen nem lesz veszteséges a termelés

Ideális eseteben a napelem tájolása, maga a napelem típusa, valamint a tető dőlésszöge mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ha kisebb teljesítménnyel is, de termeljen a rendszer. A magyarországi napelem-tulajdonosok jelenleg olyan elszámolásban kapcsolódnak a villamosenergia-rendszerhez, hogy kiegyenlítődik a nyári-téli időszak: a nyáron többletet termelő rendszer „visszaad” télen, amikor kevesebbet termelünk. A jelenlegi szaldó elszámolásban ezért nem jelentkezik veszteség.

 

Összegezve a fenti pontokat, fontos hangsúlyoznunk, hogy ne higgyünk el mindent elsőre, amit hallunk vagy olvasunk, ugyanis a hideg és a téli időjárás nem okoz kárt a panelekben, ezért nem kell óvnunk és féltenünk a napelemes rendszerünk. Amennyiben szeretnénk otthonunkba napelemes rendszert telepíteni, mindig fontos megfelelő szakmai segítséget kérni, akik teljeskörűen tudnak választ adni a felmerülő kérdésekre, esetleges problémákra.

 

Reméljük cikkünk megkönnyíti a döntést a jó minőségű, megbízható napelem rendszer kiválasztásában, amelynek előnyeit évtizedekig élvezhetik az ügyfelek. Amennyiben további kérdése merült fel, nézze meg honlapunkat vagy keresse kollégáinkat bizalommal e-mailben (sales@optimumsolar.hu).

Vélemény, hozzászólás?