Kiemelt hírek Szentes

Legendák és mondák nyomában, Erdélyben

A Szentesi Deák Ferenc Általános Iskola és a Nagymágocsi Hunyadi János Általános Iskola tanulói 2018. június 4-8. között régi legendák és mondák nyomába eredtek.

A Határtalanul kirándulás első állomása Nagyszalonta volt, ahol megtekintették Arany János szülőházát, innen a Királyhágón keresztül érkeztek Tordára, ahol először a tordai sóbányába szálltak alá. Itt egy idegenvezető bemutatta a sóbányászat nehéz munkáját. Később az ótordai templomot tekintették meg, ahol a világon először hirdették ki a vallásszabadságot.

Torda után a szállásunk felé vették az irányt, amely a farkaslakai Ábel Bölcsője Panzióban volt. Az épület közvetlenül Tamási Áron síremlékének szomszédságában áll.

A második napon Korondon Józsa János fazekasmester mutatta be a fazekasmesterséget, mesélt nekik a Likas-kő legendájáról. Ezután tettek egy sétát a parajdi sószorosban, majd egy kis utazással a Gyilkos-tó és a Békás-szoros természeti szépségeit, legendáit ismerték meg.

 

 

A harmadik napon a helyi magyar iskolát látogatták meg, ahol megismerkedtek a diákokkal, megtudták az erdélyi és a magyar oktatás közti különbségeket. Innen Székelyudvarhely tanácstermébe vezetett az utuk, ahol a helyi tourinfo iroda munkatársa mesélt nekik Székelyudvarhelyről. Mindezt egy rövid városi séta követte. Innen Ivó mezején keresztül érkeztek meg a Madarasi-Hargita lábához, ahonnan dzsipekkel vitték fel őket a menedékházig. Visszafelé meglátogatták Orbán Balázs síremlékét Szejkefürdőn, majd a szálláshelyükön egy táncházon vettek részt a diákok.

 

 

Negyedik napjukon, Olasztelken megismerkedtek a kovácsmesterséggel, majd Kisbaconban Szabó Réka, Elek apó unokája mutatta be nekik Benedek Elek munkásságát. Majd a Mohos-tőzeglápnál Laci bácsi, a helyi túravezető megismertette őket ezzel a különleges világgal. Ezután a Szent Anna-tó legendáit elevenítették fel a helyszínen, rácsodálkozva a krátertó szépségére és a helyi élővilág nem mindennapi csodáira.  Farkaslakára érve megkoszorúzták Tamási Áron síremlékét.

Az utolsó napon Segesvár Világörökség által védett gyönyörű belvárosának megtekintése után hazafelé vették az irányt, egy rövid kitérőt téve Déva várához, ahol Kőmíves Kelemenné legendáját elevenítették fel. Élményekkel gazdagon, kellemesen elfáradva értek haza a kora esti órákban.

(deák isk.)

Vélemény, hozzászólás?