Kiemelt hírek Szentes

Légvédelmi ágyú a megyeháza előtt

Újabb „nagy dobásra”, egy kicsit a szenzációt is kereső kiállításra készül a Koszta József Múzeum, ehhez talán passzol a kissé bulvárosra sikerült cím, de az mindenképpen valós (a cikket tovább olvasva ez ki is derül).

November 11-én sajtótájékoztatót tartott Farkas László Róbert múzeum-igazgató, melynek során a közelgő, valószínű nemzetközi érdeklődést is kiváltó, temesvári kiállítással kapcsolatban mondott el néhány információt.

A ’Temesvár ’89 – A magyar segítség’ című kiállítást december 14-én nyitják meg, melyen várhatóan megjelenik Tőkés László református lelkész, az 1989-es romániai forradalom hőse, és Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke – tudtuk meg már a tájékoztató elején.
198
A jelzett tárlat az 1989-es romániai fegyveres megmozdulásokra, a politikai és történelmi változásokra, valamint a Dél-Alföldről induló segélyakciókra kíván emlékezni – főként fotókkal, illetve dokumentumokkal, visszaemlékezésekkel, és egy, alapvetően az odakapcsolódó emlékek felidézésével foglalkozó filmmel, melynek gyártása a napokban kezdődött Szentesen, de forgatnak majd Budapesten és Temesváron is.

Arról is szó esett, hogy a kiállításhoz már megérkeztek az első forradalmi relikviák Romániából, de még várják a Csongrád megyei múzeumok is, az eddig (talán) nem ismert dokumentumok, tárgyak, visszaemlékezések felajánlását.

A közgyűjtemény igazgatója tett egy másik, nagyon fontos bejelentést is: a fiatalok számára (is) érzékeny témákat érintő kiállítást csak 16 éven felülieknek ajánlják! – Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerület igazgatójának, és Tóth Tamás, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatójának véleményét figyelembe véve. (Ők is részt vettek a tájékoztatón, és már ismerve a kiállítás teljes koncepcióját, illetve a kiállítandó tárgyak, dokumentumok nagy részét, tették meg javaslatukat.)

A tájékoztató végén elhangzott, hogy a múzeumnak helyet adó Vármegyeháza előtt egy korabeli légvédelmi ágyút is kiállítanak – kiállításra való figyelemfelhívás céljából.

Megnyitó: 2019. december 14; 18.00 óra – Koszta József Múzeum, Szentes

Vélemény, hozzászólás?