Kiemelt hírek Támogatott tartalom

Lehet-e szép egy napelempark?

Támogatott tartalom

A kutatók szerint az emberiség egyetlen esélyeként megjelölt fenntarthatóság, és annak elérésére törekvés, a zöld gazdaságra történő átállás felpörgette a megújuló energiaforrások használatát is – köztük talán az egyik leghatékonyabb és legkézenfekvőbb a napenergia. A technológia folyamatos  fejlődése ellenére még mindig bőségesen vannak tartalékok a Földünket érő napsugárzásban rejlő energia hasznosítására.

A napenergia mára életünk részévé vált, a szemünk hozzá szokott a háztetőkön vagy éppen az út mellett a
szántóföldeken csillogó panelek látványához, amelyről joggal gondolhatjuk úgy, hogy némely épületet vagy a tájat inkább elcsúfítja. Vajon a klímabarát technológia, akkor nem lehet szép?

Legutóbb az  Euronews közölt olyan cikket, amelyben a sok megawattnyi energiát termelő
napelemparkok lenyűgöző látványt nyújtanak – ezekből is szemezgettünk.

Ivanpah
A kaliforniai a Mojave-sivatagban található több mint 14 négyzetkilométer területen fekvő naperőműpark mintegy 400 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki, miközben közel 140 ezer kaliforniai otthon áramellátását adja. A 2014-ben átadott napelemparkban összesen 173 500 napelemet  telepítettek.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park
Az Egyesült Arab Emírségekben lévő monumentális szolár park 77 km²-en terül el, ez a világ egyik legnagyobb megújuló energia projektje, amely több fázisban valósul meg és összesen 3000 megawatt áramot fog termelni.

Crescent Dunes
Nevadában található ez a 10 ezer darab napelemből álló naperőműpark, amely, habár az egyik legígéretesebb projektnek indult, ma már nem termel energiát.

Panda Solar Farm
A 2017 óta működő panda mackó alakú napelempark Kínában található. A 100 megawattos napelempark elsősorban a napelem hazai, azaz Kínán belüli népszerűsítését tűzte célul, amellett, hogy a cég a nevében is Panda.

 

 

 

 

 

New Caledonia Solar park
A Franciaországhoz tartozó, Ausztráliától 1500 km-re lévő Új-Kaledónia nevű szigeten lévő szív alakú naperőmű a nemzetközi sajtó szerint „A világ legszebb erőműve” cím birtokosa is lehetne. A 2 MW-os erőmű körülbelül 750 háztartás elektromos áram igényét szolgálja ki.

Mickey Mouse solar farm
Vajon kié lehet a Mickey egeres napelempark? A Disney ebben is az élen jár: a cég jól ismert rajzfilmfigurájáról mintázott 20 hektáros szolár park 48 ezer napelemből áll és a Disney World létesítményeit látja el energiával. Nemcsak környezetbarát megoldás, hanem valószínűleg az egyik legjobb marketing fogás is a nagy vállalatok világában.

A fenti rövid gyűjtésből jól látszik, hogy egy egyszerű energiatermelő berendezés nem ellensége a kreativitásnak és design-nak, sőt. Csak remélni tudjuk, hogy a nagy világbanalkalmazott ötletes  megoldások a hazai vállalatok körében is követőkre talál.

A cikk elkészítéséhez a következő forrásokat használtuk:

Vélemény, hozzászólás?