Kiemelt hírek Szentes

Lényegesen javulnak a birkózók sportolási feltételei

A dr. Papp László Birkózó Sportegyesület vezetését már évek óta (konkrétan) foglalkoztatja a sportolási körülményeik fejlesztése. Az elmúlt évben álltak össze az anyagi-tárgyi és egyéb feltételek Szentesen, a Tóth József utca 5. szám alatt elkészülhet egy birkózó sportcentrum.

A tervek elkészültek, a munkák elkezdődtek, a befejezés „elérhető” közelségbe került.

A beruházás végén lesz egy új, korszerű edzőterem: kétszintes, könnyű szerkezetes csarnok (22X13 m alapterületen), amelyben szintenként két birkózó szőnyeg fér el. A csarnok mellett már meglévő épületet is átalakítják, ahol kiszolgáló helyiségek, szertár, közösségi tér, kondi terem, tanulószoba lesz. A két épületet egy folyosó köti majd össze, így alkotnak egy egységes sport komplexumot – összesen 920 négyzetméteren.
Az anyagi forrásokat – nyertes pályázat keretében – a Magyar Birkózó Szövetség közvetítésével az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította – nettó 142 millió Ft.-ot, amelyhez társul még az önerő.

Az egyesület Szentesen és Csongrádon jelenleg mintegy 18o gyermekkel foglalkozik (ebből 4o versenyzői szinten), eddig iskolákban tudták őket fogadni. Ezentúl az új edzőterem lesz számukra a sportág alapjai megismerésének és a versenyre való felkészülésnek a terepe.

Továbbá az új sportcentrum elkészülte lehetőséget biztosít a regionális birkózás fejlesztésére is: környező klubok birkózóinak – az üres időkben – rendelkezésre bocsájtják (pl. Orosháza, ahol két klub is működik). Igény esetén természetesen a helyi sportegyesületek kéréseit is teljesíteni fogják.

A 2013-ban indult „Sportág fejlesztési támogatás” keretében már eddig is tudtak kisebb fejlesztéseket megvalósítani, de ez a mostani beruházás egy jelentős előrelépés lesz a szentesi birkózás életében. Erről, és az anyagi háttérről is beszélt szerkesztőségünknek Rónyai Zoltán, az egyesület alelnöke:
https://soundcloud.com/szgyors-1/ronyai-zoltan-edzoterem

Az edzőcsarnok építési határideje: ez év április 30-a, de a tanév végére már a teljes „beüzemelése” várható. Nyáron már a hagyományos táboraikat itt tudják megvalósítani, illetve ősszel már nem a Sportcsarnokban, nem az oktatási intézményekben, hanem itt fogadják az óvodásokat és az iskolásokat.

Ebben az évben kiemelt nagy sportesemény-rendezést nem vállaltak (a fejlesztés miatt), talán az év második felében azért lehet, hogy „bejön” egy országos verseny. Amikor kész lesz az új birkózó-csarnok, akkor egy ünnepi avatást terveznek, elképzelhető mellé egy kisebb verseny megrendezése.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3453418308062635

Vélemény, hozzászólás?