Kiemelt hírek Térség

Levegőből és a földön is keresik a parlagfüvet

Légi parlagfű-felderítést is végeztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai, helikopterrel ugyanis a nehezen hozzáférhető helyek szemléje jóval hatékonyabb.

Idén a sok eső miatt a parlagfű gyorsabban fejlődik, erősebb a fertőzöttség, mint aszályos időben – mondta Tóth Zoltán, a Csongrád Megyei Kormányhivatal hatósági főosztályának vezetője. Hozzátette: a növény jobbára száras, leveles, de virágbimbós állapotban napról napra nagyobb számban fordul elő. Ezért a levegőből és a földön is ellenőrzik a kormányhivatal munkatársai a megyében a parlagfüves területeket. Legutóbb helikopterrel 4 órás légi felderítést végeztek. Már az első 2 órában akkora területet ellenőriztek, mint gépjárművel 2 hét alatt. Emellett a nehezebben megközelíthető helyeket is hatékonyabban szemlézhették. Szezononként gépjárművel egyébként naponta, levegőből pedig egy-két alkalommal derítik fel a megye járásainak területeit.

Helikopterrel eddig 98 db fertőzött területet sikerült beazonosítani, ahová gépjárművel is kimennek a kormányhivatal munkatársai, így ez a szám valószínűleg még 10-20 százalékkal magasabb is lehet.  A legtöbbet, 55 darabot a szegedi járásban, a mórahalmiban harmincat, a csongrádiban hatot, a szentesiben ötöt, a hódmezővásárhelyiben kettőt, a makóiban viszont egyet sem találtak.

Csongrád megyében az elmúlt hónap földi ellenőrzéseinek eredményeként 35 alkalommal szabtak ki növényvédelmi bírságot, összességében 1 millió forint értékben, ez a szám előző évekhez képest jelentős növekedést mutat. Tóth Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdának az első fagyok megjelenéséig, általában október második hetéig kell gondoskodnia a parlagfű mentesítéséről. Addig pedig megyeszerte naponta szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

Tavaly egyébként 412 esetben bírságolt a hivatal parlagfű miatt, több mint 8 millió forint büntetést szabtak ki. Általánosságban elmondható, hogy 95-98% a fizetési hajlandóság.

(Forrás: CsMKH)

Vélemény, hozzászólás?