Kiemelt hírek Sport Szentes

Lőrincz Márton közeli rokona járt Szentesen

Lőrincz Márton olimpiai bajnok birkózó neve, sportpályafutása a szentesi sportbarátok (és nem csak a birkózók) előtt ismert. Elég, ha csak az Olimpia tölgyet említjük, azt a tényt, hogy Lőrincz Márton 1936-os olimpiai győzelemért kapott tölgyfája díszíti Szentest a Szent Imre herceg és a Petőfi Sándor utcák találkozásánál.

Az erdélyi születési olimpikon fogadott városának, Szentesnek ajándékozta a facsemetét, melyből terebélyes árnyat adó kocsányos tölgy lett, az „Olimpiai tölgy”, ahogy a szentesiek nevezik.

Mivel Lőrincz Mártonnak elég „kalandos” (elnézést a megfogalmazásért) élete volt, ezért eddig a szentesi közvélemény nem ismerte az élő utódokat.

Ez most, augusztus 21-én megváltozott: Szentesre látogatott Schlepp Antónia, Lőrincz Márton egyik testvérének, Máriának Pécsett élő unokája, hogy megismerkedjen élsportoló rokonának szentesi vonatkozásaival.

Ebben segítségére volt a szentesi önkormányzat képviseletében Bocskay István, aki bemutatta a Kurca-parti várost, annak sport-történelmét és jelenét. Együtt ellátogattak az Olimpiai tölgyhöz, melynél koszorút helyezett el Schlepp Antónia.

Az első látogatás egy folyamat kezdete – mondta el Schlepp Antónia. A jövőben szeretnének többet foglalkozni rokonuk emlékének ápolásával, ebben erősítette meg őket Szentes város erős és szerteágazó hagyomány-ápoló tevékenysége. Már most is hoztak néhány ereklyét, fotót, melyek eddig nem voltak széles körben ismertek.

A jövőben ők maguk is, a saját eszközeikkel szeretnék segíteni a város birkózó társadalmának Lőrincz Márton emlékét megőrző tevékenységét.

Beszélgetésünkkor felmerült, hogy jövőre ünnepeljük az 1911. október 28-án Korondon született olimpiai bajnok birkózó születésének 110. évfordulóját….

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4271421312928993

(A videón Schlepp Antónia nyilatkozik.)

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?