Kiemelt hírek Szentes

Ma kezdődik a kémiai szúnyoggyérítés

Az elmúlt két hét során biológiai lárvagyérítés zajlott, 7300 hektárnyi vízfelületre juttatták ki a szúnyoglárvákat elpusztító környezetbarát készítményt.

A nyárias meleg miatt szinte az egész országban komoly szúnyogártalomról lehet beszélni. A helyzet kezelése érdekében a héten 283 település belterületén, összesen 70 ezer hektáron kezdik meg a kifejlett szúnyogok irtószerrel történő permetezését. Az intenzív védekezés első lépése azokat a területeket érinti, ahol a legjelentősebb a szúnyogártalom.

Budapest mellett Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyében fogják az esti órákban földről és levegőből permetezni a szúnyogokat.

A jövő héten Csongrád megyében a gyérítés azokon a településeken folytatódik, amelyeket most nem kezelnek, de emelkedik a szúnyogok száma.

Az irtószert olyan minimális mennyiségben juttatják ki, hogy az emberekre, melegvérű állatokra és növényekre teljesen ártalmatlan. A permetezés a méhekre veszélyes lehet, ezért a méhészek értesítése mindenhol időben megtörtént, hogy hol és mikor fognak permetezni a szakemberek.

Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Földi kémiai permetezés várható május 11-én a következő településeken:

Baks 100 ha
Csongrád 300 ha
Deszk 100 ha
Ferencszállás 100 ha
Hódmezővásárhely 200 ha
Klárafalva 100 ha
Mártély 50 ha
Mindszent 200 ha
Szentes 300 ha
Szeged  6000 ha (légi) 800 ha

 

Vélemény, hozzászólás?