Hírek Kiemelt hírek Szentes

Maci-nap a Gyermekkönyvtárban

Február másodikához, Gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik. Ezen a napon szentelik meg a szentmiséken az erre szánt gyertyákat.
Ehhez a naphoz a fenti keresztény ünnep mellett számos néphiedelem is kötődik: például ekkor osztották a papok a “Balázs-áldást”, mely minden torokbetegségtől megvédte az áldást kérőt.
A másik, legismertebb néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.
Nos, ez a medve-monda adta az apropót, hogy a Gyermekkönyvtár Maci-napot rendezzen. Meghívásukra nyolc óvodából 150 gyermek ment el a gyermekkönyvtárba – jónéhány a kedvenc macijukkal.
A könyvtárosok változatos programmal fogadták őket: elmondták a jeles nap kialakulását, hátterét, a könyvtárban sétálva nyolc, ma is élő medvefajt ismerhettek meg – képről, majd a Vigyázz vadász, ne gatyázz című mesét láthatták a „papír-színházban”. Ezután a méz történetét, készítését mondta el egy méhész, és meg is kóstolhatták a számukra elkészített virágport, a vegyesvirág mézet, az akácjellegű hársmézet, vagy a repce-krém mézet. (Köszönet a ‘Héri gazdaságnak’.)
Közös énekléssel ért véget a vidám hangulatú Maci nap – sokaknak jelentve új és különleges élményt.
Minden gyermek a könyvtártól kapott ajándékkal térhetett haza.

Vélemény, hozzászólás?