Kiemelt hírek Térség

Magyarok Országos Gyűlése – Ópusztaszeren

2018. augusztus 17-19. között rendezték meg Ópusztaszeren, a VI. Magyarok Országos Gyűlését, amelyen persze Szentesről (és térségéből is) többen jelen voltak. Három napon keresztül több mint 600 színes program várta a látogatókat. Koncerteket, színpadi bemutatókat, konferenciákat, előadásokat, kiállításokat rendeztek, valamint történelmi élőképet varázsoltak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark melletti nagy térségben felépített magyar vár előtt.  

A linkre kattintva egy rövid válogatást láthatnak a programokból – videón:

Közel 400 kézműves árulta portékáját a Magyar Közösségek Vásárán. Ez egy „Ezer közösség találkozója”, ahol a magyar múlt megismerése, a jelen és a jövő legfontosabb kihívásai jelentek meg. Tizenkét sátorban 280 előadó beszélt a történelemtől a nemzetpolitikán keresztül a fenntartható fejlődésig és a jövőkutatásig.

Augusztus 18-án Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt, melynek bevezetőjében kijelentette: Ópusztaszer a magyarság számára egy fontos gyülekezőhely. Anonymus leírása szerint Árpád vezér és nemesei 34 napot töltöttek a környéken, ahol megállapították az ország törvényeit, vagyis szerét ejtették az ország dolgainak.

Majd így folytatta: nemzetünk legfontosabb és egyben legszebb ünnepe előtt állunk, a mai világpolitikai változások egy határokat elmosó, globalizált társadalom jövőképét vetítik előre, amely a nemzetállamok számára komoly kihívást jelentenek. Olyan ezer éves értékek kerültek veszélybe, mint a család, a vallás, a nemzeti önazonosság intézménye, mondta Farkas Sándor.

Ahogy a magyarság eddig is, úgy a jövőben is képes lesz a megújulásra. Képes arra, hogy alkalmazkodjon az új viszonyokhoz és megfelelő válaszokat tudjon adni az új kihívásokra, fejezte be ünnepi köszöntőjét az államtitkár.

Néhány kép a többi programról:

navigate_before
navigate_next

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?