Kiemelt hírek Támogatott tartalom

Magyarország legnapsütöttebb helyei

Támogatott tartalom

Mindenki csak panaszkodik az időjárásra, de senki sem csinál az ügyben semmit – szól az amerikai írónak, humoristának, Mark Twainnek tulajdonított mondás. Az éghajlattal, hőmérséklettel összefüggő kérdések itthon tényleg sokszor inkább bosszankodásra adnak okot, pedig a helyzetet lehet más szemüvegen keresztül is nézni. Szerencsére ugyanis Magyarországon is egyre terjed a napenergia felhasználása, és ez nem lenne lehetséges, ha nem érné hazánk felszínét ennyi napsütés.

Tényleg, melyek az ország legnapsütöttebb részei? Ebben a cikkben erre a kérdésre adunk
választ, miután bemutattuk az alapokat.

Magyarország alapadottságai
Az általános iskolában mindenki megtanulhatja, hogy Magyarország a mérsékelt égövben helyezkedik el. A körülbelül 3%-ot sem elérő szélességi fokokban megmutatkozó különbség azt eredményezi, hogy napsütés szempontjából Magyarország legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb helye között a különbség mindössze kb. 8%. Vagyis: hazánk területén belül napsütés szempontjából nincsenek lényeges, a napenergia-hasznosító rendszerek
működését döntően befolyásoló tényezők, és így az egész ország területe alkalmas a napenergia-hasznosító rendszerek létesítésére. Ezt az egyenletességet erősíti az a tény is, hogy hazánk felszínének több mint fele 200 méternél alacsonyabb tengerszint feletti magasságú, és a 400 méternél magasabb területek nagysága sem éri el a 2 %-ot.

A napsugárzás eloszlása
A Napból Magyarország felszínére jutó globális sugárzás évi összege az ország területének túlnyomó részén 4200-4600 MJ/m 2 értékű. A legtöbb besugárzás a Duna-Tisza közének középső területén, valamint az Alföld középső és keleti részein tapasztalható. A legkevesebb besugárzásban az Alpokalja és az Északi-középhegység részesül, ahol a besugárzás évi összege alig éri el a 4100 MJ/m 2 -t.

 

Itthon a felhőzet nagysága még a földrajzi szélességnél is fontosabb tényezője a besugárzás mennyiségének. A legtöbb besugárzás júliusban jut a felszínre annak ellenére, hogy a nappalok ebben a hónapban már valamivel rövidebbek. A Nap delelési magassága kisebb, viszont a felhőzet mennyisége csekélyebb, mint júniusban. A legkisebb besugárzás
decemberben mérhető a nagy borultság és a rövid nappalok miatt.

A napsütéses órák száma
Magyarországon az éves átlagos besugárzás 1250 kWh/m 2 , amely több mint 2900-szerese az éves villamosenergia-felhasználásnak, illetve kb. 350-szerese az ország elsődleges energiaigényének. Érdekesség, hogy Skandinávia központi kontinentális részén annyi a napfénytartam, mint a magyar alföldön. Kelet-Európában egyébként 2400 órára, Európa déli szegélyén 2800 órára növekszik a napsütéses órák száma. A legmagasabb évi napfénytartam
az Ibériai-félsziget déli partjain tapasztalható, ahol ez az érték eléri a 3400 órát.

Ha a térképre ránézünk, a kép egyértelmű: általában dél felé haladva növekszik a napsütés éves összegzésben. Ezért, ha Magyarország legnapsütöttebb helyeit, településeit keressük, akkor Szeged, Kecskemét, Pécs valamelyike lesz a kedvenc városunk.

Napsütéshez kapcsolódó érdekességek
 Magyarországon legnaposabb a Duna-Tisza közének déli fele 2000 óra fölötti évi napsütéssel, legkevésbé napos területeink pedig az Alpokalja és az ország észak-keleti régiója, 1800 óránál is kevesebb évi napfényösszeggel.
 Télen magasabb hegyvidékeink másfélszer annyi napfényes órában részesülnek, mint az alföldi területek, mivel télen gyakori jelenség, hogy az alacsonyabban fekvő vidékeket megülő ködből magasabb hegyeink kiemelkednek, és zavartalan napsütésben részesülnek.
 Itthon decemberben a legkisebb a napsütéses órák száma (kb. 40 óra), míg júliusban a legtöbb (296 óra).
 Volt egy olyan november a 20. század közepén, amikor Szeged fölött egyetlenegyszer sem sütött ki a Nap.

Látható tehát, hogy Magyarország – minden ellenkező híresztelés vagy élmény ellenére –kiválóan alkalmas napenergia termelésére. Érdemes belevágni. Ha érdekli a lehetőség, vegye fel a napelemek telepítésében, működtetésében nagy szakértelemmel rendelkező Optimum Solar Kft.-vel a kapcsolatot!

Tekintse meg új csomagajánlataikat és kérjen egyedi árajánlatot – akár 24 órán belüli visszaigazolással. További részletek és kapcsolatfelvétel: www.optimumsolar.eu

Vélemény, hozzászólás?