Hírek Kiemelt hírek Térség

Május elsején jön az újabb nyitási fázis

Ma (április 30.) elérjük a 4 millió beoltottat – jelentette be a közszolgálati rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök bejelentésének értelmében számos új enyhítés lép életbe.
Egyebek mellett május 1-én szombaton megnyithatnak az éttermek belsőterei, a szállodák, a szabadidős intézmények, a színházak, a könyvtárak és a mozik is, mindehhez védettségi igazolványra lesz szükség.
Orbán Viktor elmondta, hogy csütörtök estig több mint 3 millió 930 ezer embert oltottak be, így ma vagy szombaton meglesz a 4 millió beoltott, az enyhítések viszont már szombaton életbe léphetnek. Kérdésre válaszolva kifejtette, nem lehet tudni, hogy a következő nyitási fokozat 4,5 millió, vagy 5 milliós beoltott után következhet.
A következő enyhítések léphetnek életbe szombaton:
– A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
– Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
– A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
– A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
– A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
– Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
– A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
– A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
– A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.
Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.
A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Vélemény, hozzászólás?