Kiemelt hírek Szentes

Márton Áron püspökre emlékeztek Szentesen

Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár és hitoktató volt a vendége április 29-én a Keresztény Pedagógus Társaság szentesi csoportjának. A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében megrendezett találkozón dr. Gruber László, a szentesi Szent Anna Templom plébánosa köszöntötte a vendéget és a megjelent érdeklődőket.

Egy félórás anyagot szerettem volna összegyűjteni hittanórára a gyerekeknek. Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen soha véget nem érő kutatási munka lesz belőle. Jobban meg akartam ismerni a püspököt, hogy a diákjaimnak bemutassam, és akkor gyakorlatilag „megfertőződtem” az ő szellemiségével, amitől azóta sem tudok szabadulni – vezette be a Márton Áronról, Erdély szentéletű püspökéről (filmrészletekkel gazdagított) előadását a hitoktató.

Végül elkészült a 3373 képből, és 47 alanyt megszólaltató interjúból álló alkotás, melyet a gyulafehérvári érsekség segítségével három dvd-n adtak közre – A Hegy címmel.

Az előadás során egyebek mellett kiderült, hogy az anyaggyűjtés alkalmaival egyre több és értékesebb relikviák kerültek a birtokába. A felkutatott dokumentumok nem egyszer olyan múzeumi értékű ritkaságok voltak, mint 1939-ben, a Márton Ákos püspökké szentelése alkalmából készült archív film egy kópiája, vagy egy csíkszeredai bérmáláson készült amatőr felvétel. Mindazonáltal kevés mozgókép készült a püspök úrról – tette hozzá Nagy Zoltán.

Az is elhangzott, hogy voltak sikeres és kevésbé sikeres momentumok a több ezer munkaórát felölelő tevékenység során. Például amikor Kányádi Sándor, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt kívánta a témában megszólaltatni, akkor bizony többször vissza kellett térnie, mert a költő nem minden látogatását tartotta alkalmasnak arra, hogy beszéljen a püspökről. A „végeredmény” viszont annál értékesebb volt – vélte a hitoktató.

A szentesi közönség csaknem egyórás szemelvényt láthatott az alkotásból. Az Orbán Balázs-díjas Nagy Zoltán a 2500 példányban kiadott, és eszmei áron árusított lemezek teljes bevételét Márton Áron boldoggá avatása költségeinek fedezetére ajánlotta fel.

 

Vélemény, hozzászólás?