Kiemelt hírek Szentes

Márton nap a Madármentő Állomáson

Közeledik Szent Márton-napja. A november 11-i Tours-i Szent Márton ünnepnapjához számos népszokás, néphit is kapcsolódik Magyarországon.

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A volt Madármentő Állomás helyén nem állt meg az élet, nem csak építkezés folyik, de vendégeket, csoportokat is fogadnak. A Márton nap közeledtével a Szentesi Nyolcszínvirág Óvoda (Klauzál utcai ovi) egy csoportja tett látogatást november 10-én az óvodások is ellátogattak az intézménybe – elsősorban a népszokások „autentikus” felelevenítése érdekében.

Nagy öröm fogadta a gyerekeket, hiszen Szilveszter, a nemrég még betegeskedő libácska, már nagyon várta őket. Ő azon lábadozók egyike, aki nagyon szereti, ha énekelnek neki. A gyermekek nagy örömmel énekeltek, valamint azt is elmondták mit eszik, testét mi borítja.

Gyermek és libácska a mai napon mind boldogan ünnepelték a közeledő Szent Márton napot.

Képek:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4665851373485983

Vélemény, hozzászólás?