Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Mások szemével DUDÁS szemével mások

A talányos cím mögött a csongrádi képzőművészeti élet meghatározó alakja, Dudás Sándor szobrászművész áll. Évtizedek óta vezeti a Csongrádi Művésztelepet, szervezi az alkotótáborokat, rendezvényeket. Sok művész-barátot megihletet figurája, fotók, rajzok, kisplasztikák egész sora készült karakteres, jellegzetes alakjáról. A tárlat most ezek mellett azt is megmutatja, ő hogyan lát másokat.

navigate_before
navigate_next

Ez a kiállítás, amely a Csongrád Galéria idei utolsó tárlata, egy éve érlelődött. A művész először hallani sem akart róla, mondván nincs mit kiállítani, ami van, azt pedig már látta mindenki. Mégis, ami a falakra és posztamensekre került, az egységes egészt mutat. A kiállítóterem zsúfolásig megtelt az alkotó barátaival, tisztelőivel, művészetkedvelőkkel. Tóth Marianna különleges táncbemutatójával indult a tárlatmegnyitó, majd Bedő Tamás polgármester köszöntötte a művészt.

Dudás Sándor fogalom. A stílusa, az emberekhez való viszonya egyszerűen magával ragadó. A polgármester kedves történeteket idézett fel az elmúlt évekből: hogyan kellett rávenni arra, hogy újra megpályázza a Művésztelep vezetői posztját, a 2006-os árvíz idején a heroikus küzdelmet, hogy megvédjék a víztől az épületegyüttest, és egy közösségi hely alakult ki a védekezés alatt Dudás Sándor jóvoltából. Nemcsak a csongrádiakat ragadja magával személyisége, hanem bárkit, aki a Művésztelepre téved, legyen bármilyen náció tagja.

A megnyitón elhangzottak még Bodor János tolmácsolásában személyes vallomások, hogyan látják a művészt.

Dudás Sándor Bácskatopolyáról települt át családjával 1992-ben Csongrádra, ma már mindenki úgy tekint rá, mint igazi csongrádira. Állandó velejárója a kávéscsésze és a cigaretta-füstfelhő. Enélkül el sem lehet őt képzelni. Lokálpatrióta, bohém, kissé ironikus stílusú művész, akit nem lehet nem szeretni. Ez a mostani kiállítás és a megnyitó rendezvény is erről tanúskodik. A tárlat 2018. január 5-ég látogatható.

Vélemény, hozzászólás?