Hírek Szentes

Mátéffy emléktáblát avattak – videóval

A Dr. Mátéffy Ferenc utcai tagóvodánál október 12-én felavatták Dr. Mátéffy Ferenc emléktábláját. Dr. Mátéffy Ferenc 1902-1918 között volt Szentes polgármestere. „Építő polgármesternek” is nevezték, hiszen regnálása idején nagyon sokat fejlődött, épült a település.

A nevéhez fűződő alkotások közül néhány: elkészült a Városi Villanytelep és a Vármegyei Közkórház új főépülete; átadták a forgalomnak a Szentes-Csongrád közötti tiszai vashidat, megszervezték a külterületi postaszolgálatot, megkezdődött a felsőpárti munkáslakások építése; felépült a Katolikus Kör Szent Anna utcai épülete és az új evangélikus templom. Megnyílt az Orosháza-Szentes és a Szentes-Csongrád közötti vasútvonal, megindult a motorvonat-közlekedés, megkezdődött a belső terek és az országutak fásítása, az ártézi kutak tömeges fúratása; felavatták a Református Kör díszes székházát és az új izraelita iskolát; határozat született az utcák és terek elnevezéséről, valamint a házak újraszámozásáról, és még sorolhatnánk.

Az Emléktábla avatásán megjelent vendégeket Punyeczkiné Brezovai Katalin tagóvoda vezető köszöntötte, köztük Szirbik Imre polgármestert, Kovács Jánost, a helyi önkormányzat Művelődési- Ifjúsági és Sportbizottságának vezetőjét, valamint további önkormányzati képviselőket és a társintézmények vezető képviselőit.

A tagóvoda vezető elmondta, hogy lett volna lehetőségük többféle nevet is adni óvodájuknak, de ők ragaszkodnak a Mátéffy névhez, ezért is kezdeményezték az emléktábla elhelyezését.

Az óvodások Mátéffy Ferenc életét tényszerűen bemutató ünnepi műsorral köszönték meg az emléktáblát. Mélykútiné Németh Kornélia és Misku Péter – citera kísérettel népdalokat adtak elő. Ebből láthatnak részleteket  a videón:

 

Szirbik Imre ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy az ovisok minden lényeges dolgot elmondtak abból, amit ő is akart volna mondani, inkább csak néhány, általa fontosnak ítélt jellemző mondott el Máttéffy polgármesterről. Beszédét követően leleplezte a György Pál kőfaragó által készített Emléktáblát, majd koszorúkat helyeztek el a pártok helyi képviselői és az óvónők.

A koszorúzást követően az ovisok a támogatóknak ajándékokat adtak át.

Az óvoda egyébként az elmúlt hónapokban több felújítást is el tudott végezni: többek között renoválták a tálaló konyhát, a mosó konyhát, az irodák egy részét, valamint a folyosók padlózatát.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

Vélemény, hozzászólás?