Csongrád Hírek Szentes

Meg kell oldani a Csongrádi hídon a kerékpáros közlekedést

Szabó Zoltán Ferenc (Jobbik) szentesi önkormányzati képviselő és Laczkó Zsolt (Jobbik) csongrádi önkormányzati képviselő a két település nevében olyan összefogást kezdeményezett, amelynek célja a két várost összekötő közúti hídon áthaladó kerékpáros forgalom biztonságossá tétele. A problémát megoldandó, július 6-án szakmai egyeztetést tartottak Szentesen, a Közös Önkormányzat Hivatal Kistanácskozó termében.

Mint házigazda, Szabó Zoltán Ferenc összegezte a helyzetet a fórum elején. Elmondta: mind a csongrádi, mind a szentesi Képviselő-testület számos alkalommal tárgyalta ezt a mindkét településnek fontos közlekedési anomáliát, illetve a helyi- és megyei médiumok is többször tudósítottak a problémáról.

Sok a probléma a 451-es út két város közötti szakaszán. Már az elkerülő úti körforgalom és a híd közötti út minősége enyhén szólva is kifogásolható. A hídra felvezető „útrész” használhatatlan, közlekedésre kirívóan balesetveszélyes. Átérve a hídon valamivel jobb a helyzet, de a Csongrádra vivő gátra való átkelés szintén nagy kockázatokkal jár.

„A megoldással nem várhatunk tovább, hiszen az ott közlekedő kerékpárosok minden nap életveszélynek vannak kitéve a kerékpárút hiánya miatt, valamint a töredezett útburkolat, megsüllyedt vízelvezetők és a nagy forgalom miatt” – mondta a szentesi képviselő.

Az egyeztető tárgyaláson részt vett Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom turizmusért is felelős szakpolitikusa. Egyetértett párttársa értékelésével, kiegészítve azzal, hogy gyorsan meg kell oldani a veszély elhárítását, még mielőtt nagyobb baleset bekövetkezik. A Hír 45 ez irányú kérdésére ezt válaszolta:
https://soundcloud.com/user-860612483/kepli-lajos

A tanácskozáson jelen voltak a két város képviseletében eljáró szakmai és politikai döntéshozók is. Közülük dr. Demeter Attila szentesi alpolgármester egyetértett a felvetéssel, annak az elhangzott értékelésével, viszont kijelentette: a költségvetésben erre a célra nincs betervezve pénz, és a következő évi büdzsében sem lesz egyszerű szerepeltetni a megoldáshoz elegendő forrást.

Móra József szentesi önkormányzati képviselő azzal kezdte hozzászólását: a híd Szentesé, itt kellene kezdeményezni, persze együttműködve Csongráddal. Az említett egyik javaslat, a töltés szélesítése szerinte drága, és vízügyi aggályok is felmerülhetnek. Nem értett egyet kerékpárutak a „szigetszerű” kialakításával, mert az nem jó senkinek.

A már elkészült tervekben szereplő, a híd csongrádi oldalán megépítendő alagutat nem tartja a legjobb megoldásnak. Mindezek mellett a valamilyen mértékű és minőségű, valamint gyors megoldás híve. Hozzátette: a kerékpárosok közlekedési fegyelmén is van mit javítani.

Laczkó Zsolt, csongrádi önkormányzati képviselő sürgette a megoldást, tűrhetetlennek tartotta a halogatást, az ezt okozó megfogalmazásokat már nem tudják elfogadni. Kilátásba helyezte: a megoldás előre vitele érdekében akár készek a demonstrációkra is: részleges forgalom korlátozásra, vagy lassításra.

A Magyar Közút megyei mérnökségének képviselője is jelen volt, elhozta a már négy éve kész terveket. Ők jó megoldásnak tartják a terveket, az alagút megépítését, viszont jelezte: rövidesen lejár ezeknek a terveknek az engedélye. Azt javasolta, hogy az önkormányzat kezdeményezze a híd 11,5 tonnás felújítását is tartalmazó tervek szétbontását, koncentráljanak csak a kerékpárút kialakítására, és ehhez próbáljanak forrásokat szerezni.

Az egyeztető tárgyalást követően sajtótájékoztatót tartottak a konkrét helyszínen a képviselők, mintegy kiértékelve a megbeszélésen történteket. Itt Kepli Lajos országgyűlési képviselő kérdésünkre válaszolva kijelentette: a Szentes-Csongrád közötti hídon való közlekedés megoldását szorgalmazni fogja a parlamentben, a Jobbik felveszi országos programjába.

 

 

Vélemény, hozzászólás?