Hírek Kiemelt hírek Térség

Még várják a jelentkezőket a XI. Görgey Artúr Történelemversenyre

Idén március 18-án rendezik meg az anyaországi, valamint a határ menti szórványban élő 7. és 8. osztályos magyar tanulóknak szóló Görgey Artúr Történelemversenyt. A szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Dugonics András Piarista Gimnázium már tizenegyedik alkalommal szervezi meg a nívós tudáspróbát. Ezúttal már nem a virtuális térben, hanem a járványügyi szabályok betartása mellett, személyes jelenlét során mérik össze felkészültségüket a háromfős csapatok.
A vetélkedő témája ebben az évben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc története lesz. A megmérettetésen a magyarországi csapatokon kívül határainkon túli magyar iskolák csapatai is részt vesznek.
A verseny célja egyrészt a méltó emlékezés a 174 évvel ezelőtti forradalom másfél esztendejére, másrészt a határon túli magyar – magyar kapcsolatok erősítése. A felkészülés alatt a tanulók elméleti ismeretei bővülnek, miközben önálló és csapatmunkában egyaránt részt vehetnek. A szervezők ennek alapján állították össze a versenyfeladatokat is.
1. Az első fordulóra egy videót/kisfilmet kell készíteni és beküldeni március 10-ig.
2. Második forduló: 2022. március 18-án lesz, ahol a csapatok helyszíni a feladatmegoldását zsűri értékeli – természetesen a hatályos járványügyi szabályok betartása mellett.
A feladatsor összeállítója: Új Imre középiskolai tanár (Debrecen)
A verseny fődíja: történelmi tanulmányút a győztes csapatok és felkészítő tanáraik részére
A verseny helyszíne: Dugonics András Piarista Gimnázium (Szeged, Bálint Sándor utca 14.)
Nevezési határidő: 2022. március 5.
Résztvevők: általános iskolák, illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 7. és 8. osztályos tanulói (13-14 évesek) háromfős csapatokban. Iskolánként maximum 2 csapat nevezhet.
A nevezés ezen a Google űrlapon keresztül történik: https://forms.gle/5fzj33SwEdX2Pu4XA
További információ és a részletes versenyfelhívás az alábbi elérhetőségeken kérhető:
– Csáki Béla tel.: 30/5303027
– e-mail: gorgeyverseny@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?