Csongrád Hírek

Megérkezett Csongrádra a Vizsolyi Biblia hasonmás kiadása

reformáció

Október 31-én lesz ötszáz éve, hogy Luther Márton közzétette tanait Wittenbergben, mely a reformáció kiemelkedő mérföldköve volt. A csongrádi református gyülekezet is csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz, kiállítással és ünnepi liturgiával köszöntötte a Vizsolyi Biblia Csongrádra érkező hasonmás kiadását, amelyet holnap este már Szegváron láthatnak a hívők és érdeklődők.

A jelenlévőket Pallaginé Forgó Edit presbiter köszöntötte. – Kevesen vagyunk reformátusok Csongrádon – mondta –, de nagy lelkesedéssel és szeretettel készültek erre az alkalomra, a helyi református élet történetét bemutató kiállításra.

Ezután Gilicze András csongrádi lelkipásztor átvette Fehér Csabától, a szentesi nagytemplomi gyülekezet lelkipásztorától a vándorbibliát, amely 2017. január 1-jén indult útjára Debrecenből, és valamennyi református gyülekezethez eljutva december 31-én visszatér Debrecenbe. Minden biblia annyit ér – mondta Gilicze András –, amennyit olvasnak, amennyit megfogadnak Isten akaratából.

Az ünnepi liturgia végén Juhász András esperes is köszöntötte a jelenlévőket, két elgondolkodtató történetet mesélt a biblia forgatásáról. Hiszen ha csak egy könyvként tekintünk rá, papír, amelyre holt betűket nyomtattak; de azért fordíttatott le nemzeti nyelvekre a Szentírás, hogy mindannyian olvassuk, hogy épüljünk általa.

Ezek után Gilicze Andrásné lelkipásztor ajánlotta a jelenlévők figyelmébe azt a kiállítást, amelyet a Csongrádi Levéltár dokumentumaiból állítottak össze a csongrádi református gyülekezet történetéről. Éppen 103 éve, hogy a csongrádi református fiókegyház megalakult, 1935-ben pedig elhelyezték a református templom alapkövét, 80 éve pedig, 1937 októberében fel is szentelték. Az elmúlt több mint 100 évnek a történetét ismerhetik meg az érdeklődők a tablókon, amelyeket október 31-ig tekinthetnek meg a csongrádi református templomban.

reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
reformáció
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?