Kiemelt hírek Térség

Megerősítik az Alsó-Tisza árvízvédelmi képességét

Szentes-Magyartésről kaptuk az információt, hogy egy pályázatnak köszönhetően árvízvédelmi munkálatok kezdődtek a település határában, a Tisza partján, melynek során megbővítik és megemelik a gát magasságát. Elkezdték a gát oldalát már felmarni, és várhatóan a környező földterületekből kibányászható agyaggal fogják feltölteni.

Mivel nagy jelentőségű munkákról van szó, ezért az Ativizig igazgatójától, dr. Kozák Pétertől kértünk felvilágosítást az ügyben. Az igazgató úr válaszát szöveghűen közöljük.

„Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium valósítja meg az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése az Alsó-Tiszán” című projektet.

A Széchenyi 2020 program keretében, 12 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló beruházás fő célja az árvízi biztonság növelése, ezzel együtt az árvízi kockázat csökkentése a Tisza-völgyben élő emberek és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a projektterületen lévő mezőgazdasági területek védelmében.

A projekt Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva településeket érinti. A fejlesztés eredményeképpen javul az érintett régió árvízvédelmi helyzete, csökkenhet az árterek elöntésének veszélye, és nem utolsó sorban az árvízvédekezési költségek is mérséklődnek.

A beruházásnak Szentes térségét érintő eleme: a Hármas-Körös és a Tisza folyó bal partján összesen mintegy 9,7 kilométer hosszon töltésfejlesztésre kerül sor. Burkolt üzemi utak létesítése, zsilipek, gátőrtelepek rekonstrukciója, továbbá a korábban meghibásodott Mindszent I. szivattyútelepet elbontása, s ezzel egy időben a Mindszent II-es szivattyútelep fejlesztése valósul meg.

A munkák részletes bemutatása a Szentesi Szakaszmérnökség területén:

– töltésfejlesztés a Hármas-Körös bal partján (Szentes-Magyartés térsége) ~ 4,3 km hosszon

Az árvízvédelmi töltés fejlesztése töltéserősítéssel. A kiépítési magasság: mértékadó árvízszint plusz 1 méter magassági biztonság. A gátkorona 3 méter széles aszfaltburkolatot kap a fejlesztendő szakaszon.

 

 

–  töltésfejlesztés a Tisza folyó bal partján (Mindszent-Szegvár térsége) ~ 5,4 km hosszon

Az árvízvédelmi töltés fejlesztése szintén töltéserősítéssel. A kiépítési magasság: mértékadó árvízszint plusz 1 méter magassági biztonság. A gátkorona szintén 3 méter széles aszfaltburkolatot kap ezen a szakaszon.

Fentieken túl a projekt megvalósítása során átépítésre kerül a Felsőkurcai vízkivétel és a Kurca-toroki zsilip, valamint két gátőrtelep (Zalotai és Kurcatoroki) teljes körű felújítása van folyamatban.

A beruházás keretében elbontották a korábban meghibásodott, és azóta végleg leállított Mindszent I-es szivattyútelepet, ezzel együtt eltávolították a töltésben lévő hibás öntöttvas nyomócsövet is. Ennek pótlására rekonstrukció alá vonták a Mindszent II-es szivattyútelepet, melynek teljesítőképességét 12 köbméter/másodpercre növelik.

A munkálatok a Mindszent I. és Mindszent II. szivattyútelepeken 2017 őszén kezdődtek és jelenleg is zajlanak. A töltésépítési munkák 2018 nyarán indultak meg mind a Hármas-Körös, mind a Tisza folyó mentén.

A projekt a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott, vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, melynek befejezése 2019 késő őszére várható.”

Az Olvasók nevében a szerkesztőség köszöni az Ativizig vezetésének a gyors tájékoztatását.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?