Hírek Kiemelt hírek Szentes

Megkoszorúzták Hajdú Lajos emléktábláját

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik helyi hősére, Hajdú Lajosra emlékeztek március 11-én a Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai, tantestülete, valamint a város vezetői.
Az intézmény homlokzati falán elhelyezett emléktábla előtt a 8.b. osztály három diákja elevenítette fel a református igazgató-tanár életútját.
A szentesi születésű (1813) Hajdú Lajos református gimnáziumi tanárt 1845 végén a szentesi református egyház hívta meg igazgatótanárnak, ahol a harmadik évben az első szónoklati osztályt is fölállította. 1847-ben lelkésznek avatták fel és tanári vizsgát tett. Ez évben a hosszúpályi református egyház hívta meg lelkészének. Az 1848-49-ben írt hazafias cikkeiért szeptember 10-én elfogatták, előbb a szegedi várba zárták; onnét Pestre az Újépületbe vitték és november 27-én kötél általi halálra ítélték; ezt azonban húsz évi vasban töltendő várfogságra, vagyon- és hivatalvesztésre változtatták. Olmützi, majd josefstadti fogságából kegyelem útján, 1856. április 3-án kiszabadult.
A kisújszállási református egyház azonnal megválasztotta a gimnáziumhoz vallástanárnak, végül ott is hunyt el.
Ezt követően Fehér Csaba, az iskolát működtető Nagytemplomi református gyülekezet lelkésze olvasott a Zsoltárból.
Ezt követően Hajdú Lajos emléktáblájánál a helyi önkormányzat nevében Szabó Zoltán Ferenc polgármester, a Szentes Járási Hivatal képviseletében dr. Tóth Flórián hivatalvezető, a gyülekezet nevében Fehér Csaba lelkész, az iskola képviseltében Karikó-Tóth Tibor igazgató helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Vélemény, hozzászólás?