Kiemelt hírek Szentes

Megnyílt a 27. Alföldi Fotószalon Szentesen

Szentesen október 23-án, a Tokácsli Galériában megnyílt a XXVII. Alföldi Fotószalon kiállítás. A város és a hazai fotós társadalom számára is jelentős fotóművészeti eseményt már több mint 40 éve rendezi meg a Szentesi Fotókör a Művelődési Központtal közösen. Az Alföldi Fotószalont mindig pályázat előzi meg, melyen több ismert fotóművész, fotográfus szerepel a képeivel.
Az idei kiállítási anyagot három budapesti fotóművész, Illés Barna, Varga Marietta, Vékás Magdolna bírálta el és választotta ki a beküldött képekből a kiállítási képanyagot és a díjazott alkotókat.
A 27. Alföldi Fotószalonon 37 szerző 85 fotóját állították ki.
Köszöntőt mondott Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere, melynek során kiemelte a helyi fotósok jelentős szerepét a város kulturális életének formálásában. A kiállítások szervezése az egyik bizonyítéka ennek, a mostani tárlat is nagyon színvonalas lett. Reményét fejezte ki, hogy szentesi és a városba látogató vendég tekinti meg a kiállítást.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és belső tér
A tárlatot Fehér Vera, kecskeméti fotográfus és újságíró nyitotta meg. Akkor jó egy kiállítás, ha nem csak nézik az alkotásokat, hanem kérdéseket is tesznek fel a látogatók – kezdte gondolatinak kifejtését az újságíró. Ő maga is tett fel kérdéseket, még pedig úgy, hogy négy fotós beküldött pályamunkáját elemezte, és ezután persze (szónoki) kérdéseket tett fel számukra.
Arról is beszélt, hogy az alkotás akkor „fejeződik be”, amikor a néző értékeli azt, esteleg megosztja véleményét az alkotóval.
A megnyitó végén azt kérte Fehér Vera: nézzék meg a kiállítást (minél többen), és tegyék fel kérdéseiket a fotográfusnak.
Ezután Szabó Zoltán Ferenc átadta az elismeréseket a különdíjasoknak és a díjazottaknak.
FŐDÍJASOK:
I. díj: Nagy István (Szentes)
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, álló emberek és belső tér
II. díj: Istvándi Horváth Bea (Budapest)
II. díj: Németh Kriszta (Budapest)
KÜLÖNDÍJASOK:
Maczik Eleonóra (Békéscsaba)
Méhész Balázs (Debrecen)
Seres Géza (Debrecen)
Szabó Maya (Kecskemét)
Tarjáni Antal (Tatabánya)
A Szentesi Fotókör tagjai közül Gálfalvay Hilda, Györgyi László, Kozma Anita, Lantos Imre, Maczik Eleonóra, Nagy Balázs, Nagy István fotói láthatók a 27. Alföldi Fotószalonon.

Vélemény, hozzászólás?