Hírek Kiemelt hírek Szentes

Megnyílt a Tudomány Kuckó is

Mint ahogy arról már beszámoltunk a nemrégiben úra megnyitott Tóth József Színház és Vigadó új kezdeményezése volt a Szentesi Szalon közművelődési sorozat elindítása. Ezen belül négy fél témakörben szerveznek programokat, a Művész fészek után (Irodalmi Szalon) szeptember 24-én a Tudomány Kuckó is kinyitotta kapuit.
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember és belső tér
Első alkalommal Sipos Anna művészettörténész volt a vendég, aki (természetesen) magáról, az éppen felújított színház, valamint az annak helyet adó, Szentes első szecessziós épületéről beszélt.
Szólt azokról az időkről, amikor még csak gondolat volt egy szálloda és vendéglő építése, majd ennek a pályázatáról, amelyet 1896-ban Komor Marcell „Magyar Szellem” jeligével ellátott munkájával megnyert.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, ülő és belső tér
A művészettörténész beszélt Komor Marcell munkásságáról is, majd később részletesen bemutatta, elemezte a szecesszió stílus jegyeit, melyet a Komor Marcell tervek, és aztán a mai napig ez az épület (Petőfi u.2.) hordoz.
Szóba kerültek a szentesi építőmesterek is, akik különösen a 19.-20. század fordulóján nagyon sokat tettek a város épített környezetének szebbé, korszerűbbé, esztétikusabbá tétele érdekében.
Kiemelten foglalkozta a Dobovszky családdal, és természetesen Dobovszky József István (Szentes, 1882 — Szentes, 1930) építésszel, aki tevékenyen részt vett az egykori Petőfi Szálló, valamint a megyeháza építésében is. (Sipos Anna művészettörténész az ő munkásságából írta egyetemi szakdolgozatát.)
A művészettörténésszel Tordai Henrietta, a Tóth József Színház és Vigadó munkatársa beszélgetett.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és belső tér

Vélemény, hozzászólás?