Hírek Kiemelt hírek Szentes

Megújul a templom-külső

Elérkezett a lehetőség, hogy a szentesi Szent Anna Római Katolikus templom külső homlokzatát felújítsák. Ezen a héten megkezdődött az állványzat szerelése, a tervek szerint az idei Anna napi búcsúra el is készülnek a munkálatokkal.
Az egyházközség folyamatosan foglalkozik a rendelkezésére álló objektumok, tárgyi feltételek állagmegóvásával. A Kálvária temetőben található Római Katolikus kápolna belső és külső – teljes – felújítását 2018-ban oldották meg. A templomi Szentély burkolatának megújítását 2020-ban végezték el. Tavaly a Plébánia külső homlokzata kapott új festést.
Aki ismeri az említett helyszíneket, az bizonyíthatja: remekül sikerült megvalósítani az elképzeléseket. Hozzátesszük: mindezeket az egyházközség saját forrásaiból oldották meg.
A mostani munkálatok (a templom homlokzati festése) mintegy 30 millió forintba kerülnek. Ebből 15 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott pályázaton nyertek el, a másik felét az egyházközség tartalékából és a hívek adományaiból kell előteremteni.
A kivitelezést (pályázat útján, 6 jelentkező közül) a szentesi Csendes és fia Kft. Nyerte, illetve végzi el.
További tervek azonban még vannak a felújításokra vonatkozóan, amelyek nem annyira igény-szülte, mint inkább a szükség hozta feladatok – mondta Gruber László plébános. Nagyon fontos lenne mihamarabb a tetőhéjazat megújítása, a toronysisak cseréje. A templom-belső felújítását a látható, valamint a statikai mérések igazolta repedések (is) indokolják.
Viszont most a hívekkel együtt nagyon örülnek a sikeres pályázatnak, és bizakodva fognak neki – a különböző hivatalos szervekkel együttműködve – a templom külső homlokzatának felújításhoz, amely (bizonyára sokak megelégedésére) városképi megújulást is jelent majd.

Vélemény, hozzászólás?