Hírek Kiemelt hírek Szentes

Megújul az Evangélikus templom

A Szentesi Evangélikus Egyházközség – pályázat útján – a Bethlen Gábor Alaptól 14,6 millió forintot nyert a neogótikus temploma felújítására. Az ezzel kapcsolatos munka az elmúlt hónapokban már megkezdődött.
Amint azt Veres-Ravai Réka lelkész asszonytól megtudtuk az épület alsó részének kívülről történő szigetelése már megtörtént. Egy újfajta gélt nyomtak a falakba, ami reményeik szerint megállíthatja a vizesedést. Ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, belülről is megtörténik a szigetelés.
Jelenleg a főbejáratnál a lépcsőt építik át, már nagyon rossz állapotban volt, a felújítására most nyílt lehetőség. A templomi élet zavartalan, hiszen az oldalsó bejáratot továbbra is tudják használni!
A jó idő beálltával – alpinisták bevonásával – elkezdődhet a torony teljes felújítása. A harangtoronynál a teljes deszkacserét elvégzik. A toronysisakokat letisztítják és víz-taszító festékkel lefestik.
A teljes munkálatokat ez év szeptemberében befejezik a szakemberek.
A lelkész asszony úgy véli, a felújítás végeztével korszerűbb, biztonságosabb körülmények között folytathatják hitéleti tevékenységüket. Ugyanakkor elárulta további tervét (álmát): szeretné megvalósítani az ablakok cseréjét, hiszen több olyan hiba van már a különleges ablakoknál, ami ezt indokolja. Ugyanakkor az ólomüveg ablakok “újraépítése” speciális és pénzigényes feladat. Már keresi az erre vonatkozó újabb pályázati lehetőséget.

Vélemény, hozzászólás?