Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Megújuló szennyvíztelep Csongrádon

Három település Csongrád, Okány és Kétegyháza szennyvíztisztítóját és csatornahálózatát fejlesztik pályázati forrásból. A beruházás Csongrádon várhatóan májusban indul, a kiemelt kormányzati projekt keretében mintegy 1,2 milliárd forintból korszerűsítik a technológiát, új reaktort építenek a telepen, megújulnak az átemelők, hogy a rendszer kevésbé legyen „szagos” – hangzott el a telep előtt tartott sajtótájékoztatón.

 

navigate_before
navigate_next

A XXI. századi előírásoknak és elvárásoknak megfelelő szennyvíztisztító fog működni Csongrádon, ez egy újabb mérföldkő a város fejlődése szempontjából – emelte ki a sajtótájékoztatón Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője.  A korszerű szennyvízkezelés, a környezetvédelem ma már természetes, de különösen fontos egy olyan városnál, amely ennyi természeti értékkel rendelkezik.

A csongrádi szennyvíztelep építése még 2002-ben kezdődött, Csongrád, Bokros és Felgyő szennyvizének tisztítására, biológiai ártalmatlanítással működött, így kifogástalan minőségben kerül a Tiszába az innen kikerülő víz. Az eredetileg három reaktorosra tervezett telepen azonban csak kettő épült meg, mostanra – a folyamatosan növekvő szennyvíz-mennyiség miatt – szükség lett a bővítésre – kezdte tájékoztatóját Bedő Tamás, Csongrád polgármestere. Eltelt 15 év, a technológiát is korszerűsíteni kell. A kormány kiemelt projektként kezelte ezt a feladatot, 2014-ben már kormányhatározat született erről. Eredetileg 800 millió forintból fejlesztették volna az itteni telepet, ehhez további 400 millió forintot tett még hozzá a kormányzat, hogy a fejlesztés utáni üzemeltetés még biztonságosabb legyen. A pályázat önrészét is a kormány vállalta át.

Most készülnek a kiviteli tervek, májusban indul a beruházás. A szennyvíztelepen kívül megújulnak olyan szennyvízátemelők, amelyek a 2002-2003-as építkezéskor már megvoltak, és ezeket akkor nem korszerűsítették. Ilyenek: a Kis-Tisza utca sarkán lévő átemelő, ahol most is problémák, csőtörések vannak, a szakemberek napok óta dolgoznak a javításon. Itt egy szinte teljesen új átemelő lesz. Megújul a Széchenyi út-Pázmány Péter utca kereszteződésében lévő átemelő, illetve a Gyöngyvirág utcai. Korszerűsítik a Kert utcait is, ahol kicserélik a biofiltert, így a szaghatás csökkenni fog.

A fejlesztés eredményeként ez a szennyvíztelep a legkorszerűbb technológiával legalább két évtizedig tudja kezelni a település szennyvizét.

Vélemény, hozzászólás?