Kiemelt hírek Szentes

Megújult a polgárház

Az elmúlt hónapokban részben megújult a Koszta József Múzeum Péter Pál Polgárház kiállítóhelye, ennek megnyitó ünnepségét rendezték meg október 26-án este. Az eseményre többen korhű ruhákban jöttek el, az est műsorvezetői pedig lovashintón érkeztek a Polgárházhoz.

Péter Pál Polgárház

Ünnepélyesen megnyitották a felújított Péter Pál PolgárházatOktóber 26-án este Szirbik Imre polgármester – aránylag népes közönség előtt – mondott köszöntőt a Koszta József Múzeum egyik kiálító helye, a Péter Pál Polgárház újranyitásakor. (Részletesebben holnap.)

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2018. október 26., péntek

Különleges volt maga a program, hiszen a közgyűjtemény munkatársai közösen fogadták a vendégeket, közösen vezették a műsort, kalauzolták az érdeklődőket.

Bevezetésként Farkas László Róbert, a múzeum igazgatója mutatta be röviden a kiállítóhely átalakulását, és méltatta benne részvevők összefogását, munkáját. Ezután –korhű ruhákban és stílusban – Király Edit és Filep Fanni (a múzeum munkatársai) vezették a programot.

Szirbik Imre polgármester nyitotta meg a megújult házat, „amelyben még gyermekkorában maga is megfordult, hogy játszhasson az ott élő család gyermekével.”

Vidovics Ferenc órásmester (Farkas Imrével közösen) felújított egy elektromos gramofont, ennek megszólaltatásával nyílt meg a megújult polgárház kiállítóhely.

Darabos Judit, a múzeum közgyűjteményi csoportvezetője részletesebben ismertette a munkákat, kollégáival ajándékot adtak át az átalakítási munkákban résztvevőknek.

Nagy Gábor, a Makói József Attila Múzeum munkatársa az udvaron kialakított tűzhely építéséről, szerepéről beszélt – a helyszínen.

A ház pincéjében polgári vacsorára hívták meg a vendégeket, ahol Nyári János szakácsmester (Központi Gyermekélelmezési Konyha vezetője) főztjei várták a nagyérdeműt. Itt köszöntötte a résztvevőket és a kivitelezésben dolgozókat Antal Balázs Tibor, a helyi önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának elnöke.

Dr. Náki Norbert, a múzeum művészettörténésze a Péter Pál Polgárház történetét, művészettörténeti jelentőségét foglalta össze.

A Petőfi Sándor utca és az Iskola utca sarkán álló épület az egykori Úri utca rangos polgárházainak legszebb, műemléki igénnyel megmentett objektuma. Az utcára „kikönyöklő” tégla-építkezés szép példája 1830 körül épület. A Károlyi-uradalom gazdatisztjének lakóhelye volt, a családi szájhagyomány szerint Szendrey Ignác, Petőfi Sándor apósa is lakott benne; egy időben itt ringott Petőfi Zoltánka, a „Sasfiók” bölcsője is. A „Z” alakú négyszög-oszloptornác jellegzetes szentesi díszkert-udvarra nyílik.

A dolgozószobából – a vagyonszerző Péter Albert ügyvédi irodájából – 1920 körül rendezték be a legkisebb fiú, az eredetileg gyógyszerész Péter Pál Ottokár orvosi rendelőjét. Korabeli bútorzata őrzi műszerein kívül az egykori vármegyei kórház orvostörténeti gyűjteményének egy részét is. Tovább, a lakás céljait szolgáló ebédlőszalon, szülői háló- és gyermekszoba térsorát még a századvég jellegzetesen egyedi bútorzata kísér.

Erre az alkalomra sikerült – hiteles módon – felújítani a polgári konyhát, amely eszközeinek „beszerzésében” nagy és önzetlen segítséget nyújtott a lakosság

A régi gazdasági udvarban az istállók és garázs, valamint cselédház helyén pedig a múzeum kutató-háza és kőtára áll.

Képmelléklet:

navigate_before
navigate_next

 

 

Vélemény, hozzászólás?