Hírek Kiemelt hírek Szentes

Megújult a Szentesi városkerülő

A szentes Városi Könyvtárban január 25-én mutatták be a ’Szentesi városkerülő’ társasjáték átdolgozott, bővített kiadását. Az ötletgazda, szerkesztő Borsodi Ágnes ismertette a társasjáték lényegi jellemzőit.
A 2000 decemberében megjelent első kiadásról is beszélt, hiszen a mostani megújult változat abból merítve gazdagodott. Az 1000 példányban készült első kiadás fotóit Szélpál István készítette, a grafikai terveket Kóthay Gábor, a szerkesztői munkát pedig akkor is Borsodi Ágnes. Az első kiadás megkapta a X. Innovációs Nagydíj Pályázat Elismerő Oklevelét (2002-ben).
A játék második kiadása 2021 decemberében került ki a nyilvánosság elé. Létrejöttét az Agrárminisztérium Hungarikum pályázata tette lehetővé. Itt már érezhető az új szemlélettel kialakított ismertanyag szakterületre bontása.
1. Várostörténet, helytörténet, néprajz
2. Természeti környezet, régészet
3. Nagyjaink
4. Művészetek: zene, irodalom, képzőművészet
5. A város gazdasága: ipar, mezőgazdaság, kereskedelem.
6. Sport, egészségügy, vendéglátás.
Az 150 példányban megjelent új játék szerkesztőjének a fotóknál Tofán Sándor, az arculattervezésnél Kóthay Gábor Munkácsy-díjas grafikusművész voltak a társai, de a szakterületek feldolgozását még másik 12 személy valósította meg. Ki kell emelni Zsiros Katalin nevét, aki a lektorálást vállalta.
A társasjáték szerkezetileg 7 játékot tartalmaz, melyeket más-más műfaji formában (pl. párosító, kirakó, dominó, kvíz stb.) oldhatnak meg a játékosok. Lehet játszani egyénileg, párban, négyesben, vagy akár kisebb csoportokra osztva. Az óvodáskortól 99 éves korig bárki be tud kapcsolódni.
A társasjátékot a helyszínen még négyen, négyféle megközelítésből is ajánlották.
Karikó-Tóth Tibor (Kiss Bálint Református Ált. Isk. igazgatója) azt emelte ki, hogy alsó és felső tagozatos diákok körében egyaránt jól alkalmazható a játék az új ismeretek megszerzésére.
Dr. Nagy Enikő (középiskolai könyvtáros) a társasjáték családi „hasznosításának” lehetőségeit vázolta.
Dr. Horváth György (ny. gyógyszerész) a társasjáték (akár) ezer éves történetét ismertette, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a felnőttek, az idősebbek, kisebb közösségek is jól hangulatban tölthetik el szabadidejüket e játék közben.
Dr. Mód László (SZTE egyetemi adjunktus) a felősfokú oktatási intézményeknek is ajánlotta, mert szükség van a hallgatók motiváltságának emelésére, és ez a társasjáték erre is alkalmas.
A program végén a szerkesztő egy-egy társasjátékkal „köszönte” meg, az annak megvalósításában résztvevők munkáját.

Vélemény, hozzászólás?