Kiemelt hírek Szentes

Megyei könyvtárosok szentesi találkozója

Szentesen, a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében június 20-án rendezték meg a 47. Csongrád megyei Könyvtáros napot. A megye településeinek könyvtárosai jöttek el – mintegy 100-an – és tanácskoztak a könyvtárügy időszerű kérdéseiről.

A résztvevőket Szirbik Imre polgármester és Sallainé Gresó Klára könyvtárigazgató köszöntötte. A város vezetője kitért az olvasás, a könyvek fontosságára, a könyvtárak szerepére a kultúra közvetítésében. Köszöntötte az idén, alapításának 70. évfordulóját ünneplő Szentes Városi Könyvtárat.

Az előadásoknak, a témák felvetésének sorát Barátné dr. Hajdú Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke indította el, aki példákat (képekkel együtt) hozott fel a világ minden tájáról (pl. Seattle, Auckland stb.) a modern könyvtár belsőkről.

Előadása végén azonban elárulta: neki az un. kiskönyvtárak tetszenek, mások mellett a hódmezővásárhelyi. Az ELTE tanszék-vezetője válaszolt a Szentesi Gyors kérdéseire is:
https://soundcloud.com/szgyors-1/dr-hajdu-agnes

Pályi Réka stílustanácsadó a mai könyvtárak könyvtárosainak ruháiról, megjelenéséről mondta el véleményét. Alkalmazkodni kell a korhoz, a környezethez, és akkor közvetlen kapcsolatot tud kialakítani a könyvtáros az intézménybe látogatóval.

Komló-Szabó Ágnes, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár vezető-munkatársa is a könyvtárosok személyiségjegyeivel, annak folyamatos fejlesztésével foglalkozott.

A közös ebédet követően közös városnézésen vettek részt a megye könyvtárosai.

Vélemény, hozzászólás?