Kiemelt hírek Térség

Megyei tervek a turizmusfejlesztés, a klímavédelem terén

Országos szinten is figyelmet érdemlő teljesítményt nyújtott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt évben a közrend védelme és a közbiztonság terén, ezért külön határozatban ismerte el a rendőrök munkáját a megyei közgyűlés. A klímavédelem ügyét most már nem csak megyei szinten, hanem a Nemzeti Klímavédelmi Szövetség alapító tagjaként is támogatja Csongrád megye, és új, határozott terveket fogalmazott meg az önkormányzat a turizmusfejlesztés terén is. Az eddig fel nem használt településfejlesztési forrás terhére, újabb 13 megyei pályázatot támogatott döntésével a közgyűlés. Az ülés kezdetén új tag tett képviselői esküt: a nemrégiben tagságáról lemondott Bozó Zoltán helyét Szarka Attila vette át – ezek voltak a március 13-i, rendes ülés legfontosabb történései.

Elégedett a megyei közrenddel és közbiztonsággal a megyei közgyűlés

Szokásos éves beszámolóját tartotta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Csongrád megye közgyűlése előtt, amelyen jelen volt Kovács István rendőr vezérőrnagy, országos gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes és több, megyei rendőrségi tisztségviselő is.

Dakos József, megyei rendőrfőkapitány az elmúlt tíz év legkedvezőbb megyei bűnügyi statisztikáját ismertette az ülésen. Mint elhangzott, a 2018-ban regisztrált 7786-ról, tavaly 5147-re csökkent a megyében elkövetett bűncselekmények száma. Számottevő, 33,7 százalékos visszaesést mutat a bűnügyi fertőzöttség – vagyis a százezer lakosra jutó összes bűncselekményszám aránya is. Ezzel párhuzamosan javult a nyomozás-eredményességi mutató: az előző évi 78,9 százalékról 80,8 százalékra.

Növekedett viszont az illegális migrációval kapcsolatos intézkedések, valamint a közlekedési balesetek, és az abban elhunytak száma. Dakos József kiemelte: a határrendészeti szakterületen dolgozókra jelentős terhet rótt, hogy a 2018-as 6156-ról, 2019-ben 7162-re emelkedett az ilyen jellegű, jogellenes cselekmények száma, amely a szerbiai és a romániai határszakaszon egyaránt jellemző. Közlekedésbiztonsági szempontból pedig ugyanaz a tendencia mutatkozik meg Csongrád megyében, mint országosan: az előző évekhez képest sajnálatosan megugrott a halálos kimenetelű balesetek száma. A rendőrfőkapitány felhívta a figyelmet, hogy a balesetek nem keletkeznek, hanem okozzák azokat, így a cél ennek visszaszorítása, állandó rendőri jelenléttel, és a szabálytalankodók kiszűrésére irányuló ellenőrzésekkel.

A beszámoló a közrendvédelmi feladatok elemzésén túl kitért a bűn-, és baleset-megelőzéssel együtt járó tevékenységre, melynek során a tanyán élők vagyonbiztonságától a fiatalok közlekedésbiztonságán át a drogprevencióig, számos területen dolgoznak a rendőrség munkatársai. A főkapitány megköszönte a megyei közgyűlés anyagi támogatását, amellyel a bűnmegelőzési munkát segíti. A 2 millió forintos összeg jelentős részét idén a 112-es segélyhívó számot népszerűsítő, „112 – Tudd, hogy segíthess” kampányra fordítják majd.

Dakos József összegzésképpen kijelentette: az országosan is kiemelkedő eredményesség mögött szoros együttműködés áll – a rendőrség munkáját a rendészeti feladatokat ellátó személyek és hatóságok – halőrök, vadőrök, közterület-felügyelők -, valamint a polgárőrség, az önkormányzatok, és a nemzeti parkok egyaránt segítik.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a megyei rendőr-főkapitányság beszámolóját. Gémes László elnök kezdeményezésére a testület külön határozatban köszönte meg a megye közbiztonsága érdekében végzett szakmai munkát.

További tervek a turizmusfejlesztés terén

Csáki Béla alelnök előterjesztését támogatva határozatot fogadott el a közgyűlés a turizmusfejlesztésről is. A megyei turisztikai szereplők összefogásával megvalósult, közös, Csongrád megye stand a február végi Utazás kiállításon sikeresnek bizonyult, és ez lendületet adott további tervek megfogalmazásához. Összhangban a kormányzat turisztikai fejlesztési terveivel, az itt megtalálható, gazdag idegenforgalmi vonzerőre építi a jövőbeli együttműködéséket a megye. Ennek jegyében Nógrádi Zoltán felvetésére megyei szintű projektgyűjtésbe kezdenek. A külgazdasági tanácsnok szerint ugyanis érdemes volna a turisztikai jellegű, már valamilyen előkészítettség fázisában lévő elképzeléseket számba venni és erre figyelemmel folytatni a területi szintű koordinációt.

A megyei önkormányzatok együtt lépnek fel a klímavédelemért

A közgyűlés döntést hozott arról is, hogy alapító tagként csatlakozik a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége által létrehozott Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez. A szervezet a kormány klímavédelmi céljainak megvalósítása érdekében fogja össze a megyéket, hogy saját lehetőségeik kihasználásával, összehangoltan léphessenek fel ezen a területen.

Zárt ülésen hozott döntést a közgyűlés 13 megyei pályázat támogatásáról, melyeket az eddig fel nem használt területfejlesztési forrás keretéből fognak megvalósítani a sikeresen pályázók.

Vélemény, hozzászólás?